Flere køber hus på småøerne: - Der bliver nærmest sat røgsignaler i gang, når der er en børnefamilie på vej

Nedgangen på småøerne er afløst af et voksende boligsalg. Især børnefamilierne er blandt køberne til ejendommene, fortæller ejendomsmægler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For godt et halvt år siden flyttede familien Ellehauge ud af en toværelses-lejlighed i København og ind i et stort hus med have og æbletræer på Fejø i Smålandsfarvandet.

- Vi kom på en rigtig god dag, og vi var ret solgt. Vi kunne godt se, det var noget særligt, fortæller Emilie Ellehauge.

Og sådan er der flere, som de seneste fire år har valgt ø-livet til. Det viser en gennemgang af salgstallene for boliger på en række af de danske småøer her i regionen.

quote Vi er glade for det nu og her. Jeg har ikke lyst til at flytte nu i hvert fald

Emilie Ellehauge, tilflytter, Fejø

Tal fra Boliga viser, at antallet af bolighandler på Fejø er gået frem med næsten 50 procent i perioden 2016-2019 med 109 solgte boliger mod 73 solgte fra 2012-2015.

Særligt lokal opbakning fra øboerne har været med til at overbevise familien Ellehauge om, at de gjorde det rigtige i at flytte til Fejø.

- Der bliver nærmest sat røgsignaler i gang, når der er en børnefamilie på vej. Alle ved godt, det er vigtigt for øens overlevelse, og derfor er der flere forskellige initiativer til at hjælpe folk godt i gang, fortæller Emilie Ellehauge og tilføjer:

- Vi er glade for det nu og her. Jeg har ikke lyst til at flytte nu i hvert fald. Jeg synes, her er rigtig dejligt.

Naturen tiltrækker

Også på Omø er antallet af solgte boliger gået frem i den seneste firårige periode med 62 procent til 42 solgte boliger, imens tallet for Orø i Holbæk Fjord er en fremgang på 78 procent til 316 solgte boliger fra 2016-2019.

Artiklen fortsætter efter grafikken:

Ejendomsmægler Jørgen Danielsen fra Home i Nykøbing Falster fortæller, at de åbne vidder på øerne tiltaler især de unge købere.

- Det er børnefamilier mange af dem, der flytter derover – de vil freden og roen i et med naturen. Og så er en ø alt andet lige et fantastisk sted, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Især børnefamilier vælger ølivet til, fortæller ejendomsmægler Jørgen Danielsen, fra Home i Nykøbing Falster.
Især børnefamilier vælger ølivet til, fortæller ejendomsmægler Jørgen Danielsen, fra Home i Nykøbing Falster. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

På Fejø er 78-årige Conni Hansen med til at gøre en særlig indsats for, at potentielle tilflyttere føler sig velkommne og finder sig godt til rette. I sin turbus kører hun interesserede tilflyttere rundt og viser dem boliger, der matcher ønskerne.

- Så inviterer jeg dem hjem til mig, så får de en kop kaffe, og så snakker vi om, hvad det er, de vil. Hvilken slags bolig, hvor stort skal det være, og hvad interesserer de sig for? Ud fra det prøver jeg at finde ud af, hvilke ejendomme vi skal ud at kigge på, siger hun og tilføjer:

Artiklen fortsætter under billedet.

78-årige Conni Hansen inviterer interessede tilflyttere på tur i sin minibus.
78-årige Conni Hansen inviterer interessede tilflyttere på tur i sin minibus. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Det er en fornøjelse, med alle dem, som jeg har hjulpet herover. De er så taknemlige og glade for, de er endt her.