Flere hundrede medarbejdere ramt af corona presser kommune: - Alt er i spil

Mange medarbejdere i Lolland Kommune er lige nu ikke i stand til at møde på arbejde grundet corona. Borgmester appellerer til, at man lemper reglerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Smittetallene er på sit absolut højeste for tiden.

I den seneste uge har antallet af positive slået rekord hver eneste dag, og det mærker især Lolland Kommune. Mange af deres medarbejdere er lige nu ikke i stand til at møde op på arbejde. Enten fordi de selv er syge, fordi de er nærkontakter eller fordi de har syge børn hjemme, som de er nødt til at passe.

quote Alt er i spil. Der er jo ikke nogen, der kan gøre for det her

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

Situationen gør det svært for kommunen at fastholde serviceniveauet. På skole- og dagtilbudsområdet er der for tiden omkring 100 medarbejdere, der ikke kan møde op.

- I nogle situationer er der jo nogle, der må holde øje med langt flere børn, end de er, fordi der findes ingen ledige. Der er ingen vikarer, og dem, der har arbejde, er syge, forklarer borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

Kommunen forsøger at holde flest mulige tilbud og institutioner åbne som normalt. Men hvis smitten fortsætter som nu, og flere medarbejdere bliver syge, kan åbningstiderne risikere at blive ændret.

- Alt er i spil. Der er jo ikke nogen, der kan gøre for det her, udtaler Holger Schou Nielsen og tilføjer:

- Det er jo en sygdom, hvor det ser ud til, at næsten alle i Danmark skal smittes, og det vil sige, at hvis man skal følge de restriktioner, der er med mange sygefraværsdage, så kommer der til at mangle bemanding i de offentlige systemer.

Ældreområde er i nødberedskab

På ældreområdet er cirka 50 ansatte lige nu hjemme på grund af corona. I forvejen har kommunen været i nødberedskab siden jul, og med de stigende smittetal er endnu flere nødsaget til at sygemelde sig.

Den største prioritering er derfor lige nu at sikre, at alle får den pleje, der er sundhedsfaglig nødvendig. Borgmesteren understreger, at der ikke bliver gået på kompromis med opgaver, som er vigtige for den enkeltes helbred. Derimod må borgere undvære ting såsom rengøring.

Læs også
Corona presser daginstitutioner — Katrine må hente sin datter klokken 15
Læs også
Corona presser daginstitutioner — Katrine må hente sin datter klokken 15

- Når vi har et fravær på op til 20 til 30 procent af personalet, og der ikke findes afløsere eller vikarer, så bliver det jo de opgaver, man bedst kan undvære at få løst.

Der er dog mange pårørende, som giver en ekstra hånd med praktisk hjælp til de ældre. For kommunen er det en stor hjælp for at få tingene til at hænge sammen.

Håber man går væk samfundskritisk sygdom

Som reglerne er nu, skal man som smittet være isoleret enten i syv dage, hvis man ingen symptomer har, eller indtil 48 timer efter, at ens symptomer er forsvundet. Det betyder, at der som udgangspunkt går lang tid, før personale kan komme tilbage efter sygdom. Holger Schou Rasmussen så dog gerne, at de regler bliver ændret.

- Min appel er, at man måske går lidt væk fra, at det er en samfundskritisk sygdom. Så når man er rask, kan man komme tilbage på arbejdet med det samme igen.

Tænker du ikke, at man så risikerer at få smitte ind på plejehjemmene, hvor der er mange sårbare?

- Vi har det jo sådan set allerede. Når der er over 40.000 smittede dagligt i Danmark, så er det inde overalt. Det vil sige, at det kommer ind overalt. Det ser ikke ud til, at hverken vacciner eller restriktioner umiddelbart stopper smitten. Så synes jeg lige så godt, man kan rive plasteret af.

Læs også
Ny Omikron-variant tager over i Danmark - det ved vi om den
Læs også
Ny Omikron-variant tager over i Danmark - det ved vi om den

Udover at sende en appel højere op i systemet vil borgmesteren også gerne minde forældre og pårørende om, at kommunen gør det bedste, de kan.

- Hvis der er ting, der ikke fungerer, så lad være med at skælde medarbejderen ud. Heller kontakte os politikere eller den øverste kommunale ledelse, siger Holger Schou Rasmussen og fortsætter:

- Folk knokler virkelig alt, hvad de overhovedet kan derude. Men det er klart, at når der er så meget fravær, så kan de jo ikke nå det hele.

Lolland Kommune regner med, at de nuværende tilstande vil fortsætte de kommende uger.


Nyhedsoverblik