Fiskere efter ministerbesøg: - Vi må håbe, at torskekvoterne bliver sat op igen

Lokale fiskere er hårdt ramt af lave torskekvoter i det vestlige Østersøen. I dag var fiskeriministeren forbi Langø for at drøfte fiskernes problemer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag var fiskeriminister Karen Ellemann (V) på besøg på Langø Havn på Vestlolland.

Her skulle hun blandt andet drøfte de lokale kystfiskeres udfordringer med de lave fiskekvoter, som de er meget mærkede af.

En af de lave kystfiskere, der fik gavn af ministerbesøget, er Johnny Krogh. For ham har det været en positiv oplevelse at møde ministeren personligt og sætte hende ind i de udfordringer, han som fisker oplever – særligt efter den nye torskekvote er blevet indført.

- Det betyder, at det er nemmere at forklare vores problemer, og hun kan spørge ind. Det er vigtigt, hvis vi skal sikre det her kystnære fiskeri og holde liv i de små samfund med de få fiskekuttere, der er tilbage i havnene hernede, fortæller den lokale fisker.

Reduktion i torskekvoter giver udfordringer

En af dagens vigtigste emner for Johnny Krog var de lave torskekvoter.

For et år siden blev EU’s landbrugs- og fødevareministre enige om at reducere torskekvoterne med 56 procent i den vestlige del af Østersøen, hvor Johnny Krogh fisker efter torsk. Det er en beslutning, der har givet ham udfordringer med at holde forretningen i gang.

- Hvis vi skal holde gang i de sidste par skibe, der er tilbage, så var det vigtigt, at hun kunne se, hvad der foregår, siger han efter mødet.

Så længe torskekvoterne er lave i den vestlige del af Østersøen, kan Johnny Krog umiddelbart ikke se, hvad løsningen på deres udfordringer skulle være.

- Vi må håbe, at kvoterne bliver sat op igen efter noget tid, så vi bedre kan leve af det.

Ønsker flere penge til små havne

Formanden for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, Søren Jacobsen, var også til stede ved dagens møde for at drøfte kystfiskernes vilkår og det skånsomme kystfiskeri.

Hans indtryk er, at dagens møde er gået godt, selv om de ikke er kommet frem til et konkret løsningsforslag på kystfiskernes udfordringer.

- Vores indtryk var, at ministeren lyttede til de udfordringer, der har været for de små havne. Dem var hun meget interesseret i, og så er det jo så, at hun skal tilbage til Christiansborg og snakke med dem om tingene, siger han.

Under dagens møde var det blandt andet vigtigt for Søren Jacobsen at diskutere øremærkning af kvoter til vinterfiskeri og de små havne, så de kan overleve på sigt.

- Vi understregede også vigtigheden i at øremærke nogle af de her tilskudsmidler inden for EU til mindre fiskeri og havne, for ganske få penge kan gøre en stor forskel i de her områder.

Se eller gense indslaget: Mandag aften blev Østersølandene enige om at reducere torskekvoterne med 56 procent. Den nye aftale er blevet godkendt af EU-Kommissionen. Det betyder, at fiskere allerede fra næste år må lade sig nøje med at fange under halvdelen af de torsk, som de må fange i dag.