Finansloven rykker elefanter tættere på Knuthenborg Safaripark

Muligheden for at de pensionerede elefanter fra Cirkus Arena ender i Knuthenborg steg fredag, da regeringen og DF præsenterede den nye finanslov.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Cirkus Arenas elefanter kan komme til at nyde deres otium i Knuthenborg Safaripark på Lolland.

Fredag eftermiddag præsenterede regeringen og DF den nye finanslov, og i den vil man afsætte syv millioner kroner til at sikre ordnede forhold i Danmark for pensionerede cirkusdyr.

quote Det er rykket meget nærmere

René Christensen (DF), finansordfører

Knuthenborg Safaripark har tilbudt at overtage elefanterne, hvis staten kan kompensere Cirkus Arena, for som zoologisk have må Knuthenborg ikke betale for dyrene. Med de afsatte millioner på finansloven er muligheden for, at elefanterne kan komme til Knuthenborg Safaripark derfor rykket nærmere

- Det er rykket meget nærmere, hvis man kan tillade sig at sige det, siger René Christensen (DF), finansordfører, til TV ØST.

Kunne sælges til østeuropæisk cirkus

- Folketinget mener, at vilde dyr ikke skal være i cirkus, fordi det er imod deres natur, og det er ikke god dyrevelfærd. Elefanterne har dog en værdi for cirkusset, og reelt set må de gerne sælge dem til et østeuropæisk cirkus, hvor der ikke er regler for dyrevelfærd, siger René Christensen og fortsætter:

Artiklen fortsætter under billedet.

Det her er området i Knuthenborg Safaripark, der kan blive elefanternes nye hjem.
Det her er området i Knuthenborg Safaripark, der kan blive elefanternes nye hjem. Foto: Knuthenborg Safaripark

- Men der har vi politikere en forpligtigelse, når vi laver en lov, om at man ikke må have vilde dyr i cirkus, så kan man ikke leve med ude af øge ude af sind. Derfor skal vi også sørge for, at elefanterne kan få et godt otium, og vi har afsat pengene til at få elefanterne ud af cirkus og placeret i Knuthenborg Safaripark, hvor de kan gå et godt liv.

Hvorfor er det så vigtigt at afsætte penge til elefanterne, når cirkusset i stedet selv kunne sælge dem?

- Politik handler ikke bare om at gøre noget, det handler også om at gøre det rigtige, og når vi har lavet et forbud mod at have elefanter i cirkus, så skal elefanterne ikke bare over og have det endnu værre i et andet cirkus. Vi skal sørge for, at de dyr får det så godt som muligt, så vi slår to fluer med et smæk og giver dem et godt otium og giver dem et sted, hvor turister og andre kan komme ned at se dem som nogle fantastisk flotte dyr i deres rette element i Knuthenborg, svarer René Christensen og tilføjer:

- Jeg synes, det er smukt, når man i politik både tager starten og slutningen med.

Direktøren glæder sig

DF har i løbet af sommeren afholdt flere møder med direktøren i Knuthenborg Safaripark, Christoffer Knuth, og flere af dyrepasserne. Her er der lørdag glæde over den nye finanslov, som afsætter penge til projektet.

quote Det er et teoretisk skridt i den rigtige retning, og det lyder ekstremt positivt

Cristoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark

- Det er et teoretisk skridt i den rigtige retning, og det lyder ekstremt positivt, siger Cristoffer Knuth til Lolland-Falsters Folketidende og gør samtidig opmærksom på, at det er Cirkus Arenas elefanter

Safariparken har tilbudt at overtage elefanterne, hvis staten kan kompensere Cirkus Arena, for som zoologisk have må Knuthenborg ikke betale for dyrene.

- Vi har til gengæld tilbudt at passe dem, og det er en udgift på omkring to millioner kroner om året, forklarer Christoffer Knuth til avisen.

Der har tidligere være elefanter i safariparken

I august kontaktede Knuthenborg Safaripark Cirkus Arena for at tilbyde elefanterne en pensionstilværelse i den lollandske safaripark, efter at cirkusset havde besluttet, at dyrene skulle have deres cirkuskarriere afsluttet.

quote Vi er meget glade for, at vilde dyr nu ikke længere skal optræde i cirkus

Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse

Herefter gik Dyrenes Beskyttelse, Knuthenborg Safaripark og Cirkus Arena i september sammen om at opføre nyt hjem til de førtidspensionerede elefanter.

- Vi er meget glade for, at vilde dyr nu ikke længere skal optræde i cirkus, men der skal også tages ordentligt af de dyr, som sendes på tidlig pension som følge af lovændringen. Dyr, som har optrådt hele deres liv i cirkus, kan ikke bare lukkes ud i det fri. Derfor glæder det mig meget, at vi nu ser ud til at kunne finde en rigtig god løsning, hvor elefanterne får lov til at blive i Danmark under de bedste betingelser, og ikke sendes til dårlige forhold i udlandet, sagde Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, dengang.

Knuthenborg Safaripark har tidligere haft elefanter. Senest i 1970erne. Hvis elefanterne kommer til Lolland, vil safariparken øremærke to faglærte dyrepassere til elefanterne.