Fik stjålet 50 bærbare: Nu installerer skolerne overvågning

39 ud af 68 kommuner har installeret videoovervågning på en eller flere folkeskoler inden for det seneste år. Det sker for at forhindre indbrud og hærværk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange skoler er så trætte af indbrud og hærværk, at de har sat overvågningskameraer op. Det viser en rundspørge blandt landets kommuner som DR Ultra Nyt har lavet.

Af de 68 kommuner, der har svaret, siger 39 kommuner, at de har sat overvågningskameraer op på en eller flere skoler indenfor det seneste år. Desuden har 11 kommuner indført patruljerende vagtværn. Formålet er at stoppe indbrudstyve og hærværk på skolerne.

Tyvene tog 52 computere
En af de skoler, der øger sikkerheden, er Maribo Skoles Østofteafdeling på Lolland. Her har tyvene været på besøg tre gange på kort tid. En gang i slutningen af december og to gange i januar. På få minutter slap tyvene af sted med over 52 bærbare computere.

- Det har været voldsomt frustrerende. Eleverne er vant til at sidde med deres egne maskiner, så det betyder virkelig noget for undervisningen, siger skoleleder på Maribo Skole Østofteafdelingen, Ole Frederiksen.

Gammelt sikkerhedsudstyr ikke godt nok
Siden tyvene kom forbi med et koben gennem et vindue, har elevernes timer ikke været de samme.

- Elever med særlige behov har kunne få en computer. De andre har måtte deles om maskinerne og ellers har de måtte tilbage til blyant og papir, siger Ole Frederiksen.

- Det er rigtig irriterende at sidde så tæt og at man hele tiden bliver afbrudt, fordi der er en anden, der skal bruge computeren, siger Lea Schmidt Petersen fra 5.b.

Skrappere midler i brug
Afdelingsskoleleder Ole Frederiksen er nu så træt af de ubudne gæster, at han skruer gevaldigt op for sikkerheden på skolen.

- Der kommer kameraovervågning op på skolens område, og vi laver et sikkerhedsrum, så det bliver rigtig svært at stjæle computerne fremover, siger han.

Ole Frederiksen håber at tyverierne bliver opklaret, men har ikke de store forhåbninger. Så nu håber han bare at det ikke sker igen.

- Det er voldsomt irriterende at det her er sket - både for lærere og elever. Hvis vi skal købe nye computere betyder det nok, at vi må spare et andet sted.

Overvågning hjælper

På Valdemarskolen i Ringsted har været meget plaget af hærværk og indbrud. Derfor fik de for tre år siden sat otte til 10 overvågningskameraer op. Og det har i den grad sænket hærværket.

- Det første år havde vi intet overhovedet, og nu har vi det, vi kalder bagatelgrænsen, siger Henrik Østergaard, der er skoleleder på Valdemarskole i Ringsted.

Valdemarskolen betaler omkring 30.000,- om året for leje af videoovervågningen.

På Maribo Skole Østofteafdelingen regner de med at få sat kameraer op her i løbet af denne uge.

- Det håber vi, kan give en afskrækkende effekt, siger Ole Frederiksen.