Fattige kommuner får hjælp - 120 millioner på vej til Lolland

17 kommuner får økonomisk håndsrækning med særtilbudspulje. Lolland Kommune er en af tre kommuner, der også får tilbud om udviklingspartnerskab

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag den 30. august præsenterede regeringen finanslovsudspillet. Her blev der blandt andet præsenteret en særtilskudspulje, der skal give i alt 17 trængte kommuner en økonomisk håndsrækning.

I alt skal 369,4 millioner kroner i 2022 sikre, at udsatte kommuner rundt om i landet, der oplever store udfordringer, får bedre mulighed for at levere ordentlig velfærd. Af dem lander 120 millioner kroner efter planen i Lolland Kommune.

Læs også
Lolland Kommune topper liste - får største særtilskud
Læs også
Lolland Kommune topper liste - får største særtilskud

Målet med særtilskudspuljen skal ifølge Landdistrikternes Fællesråd medføre en decentralisering af velfærdstilbud og et mere retfærdigt og velbalanceret Danmarkskort.

For at blive indstillet til særtilskudspuljen skal kommunerne leve op til følgende tre overordnede kriterier: Demografiske og socioøkonomiske udfordringer, aktuelle økonomiske udfordringer og vedvarende økonomiske udfordringer.

I 2022 er der i alt 17 kommuner primært land- og yderkommuner, der lever op til de tre overordnede kriterier og derfor modtager særtilskudspuljen.

Du kan nederst i artiklen se, hvilke 17 kommuner, der drejer sig om.

Lolland Kommune tilbudt særligt udviklingspartnerskab

Ud af de i alt 17 kommuner får tre af kommunerne, herunder Lolland Kommune, et yderligere tilbud om at indgå i et udviklingspartnerskab, der er en del af regeringens udspil ”Tættere på - Flere uddannelser og stærkere lokalsamfund”.

Partnerskabet skal over en længere årrække skabe rammerne for mere langsigtede investeringer i tiltag, der kan forbedre Lolland kommunes situation. Der er dog ikke indgået nogen konkret partnerskabsaftale endnu.

- Vi kan endnu ikke sige noget konkret, men vi har tænkt os at gå i dialog med indenrigsministeren. Man skal selvfølgelig kende forudsætningerne for et partnerskab, men jeg glæder mig til at samarbejde med indenrigsministeren, fortæller Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune.

quote Jeg mener helt klart, at vi står med et stærkt fundament at kunne bygge partnerskab på

Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune

Selvom aftalen mellem Lolland Kommune og staten endnu ikke er på plads, er borgmesteren glad for, at regeringen har valgt at anerkende, at der er brug for et ekstra fokus på Lolland Kommune.

- Jeg har været i møde med indenrigsminister Kaare Dybvad, og jeg mener helt klart, at vi står med et stærkt fundament for at kunne bygge partnerskab på, forklarer Holger Schou Rasmussen, og fortsætter.

- Nu skal vi afstemme forventningerne mellem Lolland Kommune og staten. Vi er afhængige af, hvad vi får fra særtilskudspuljen, så vi kan først lægge budget nu. Så lige nu er det en stor udfordring, at vi kun kender budgettet for et år ad gangen. Derfor håber vi, at vi kan lave en langsigtet plan for en årrække med det her partnerskab.

Detaljerne for udviklingspartnerskabet er ikke på plads, men Holger Schou Rasmussen håber, at man blandt andet kan blive enige om at skabe en plan for arbejdspladser og boligmarkedet i Lolland Kommune samt finansiering af Femern.

Ud over Lolland kommune er Langeland og Læsø blevet udvalgt til at indgå i et udviklingspartnerskab.

Følgende 17 kommuner er udtaget til særtilskudspuljen

Lolland

Langeland

Læsø

Lemvig

Morsø

Bornholm

Guldborgsund

Vordingborg

Vesthimmerlands

Norddjurs

Brønderslev

Albertslund

Halsnæs

Tønder

Jammerbugt

Hjørring

Ærø


Nyhedsoverblik