Faste læger skal styrke ældre på plejecentre

Sundhedsministeriet vil sikre fast tilknyttede læger på alle landets plejecentre. Lokale politikere frygter dog, om de kan tiltrække læger til ordningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fremover kan beboerne skifte deres egen, praktiserende læge ud med en læge, der er fast tilknyttet det enkelte plejecenter.

Ordningen præsenterede blandt andre Sundhedsministeriet, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner mandag.

Aftalen skal sikre alle landets plejecentre deres egen faste læge, som kan lære beboerne på stedet godt at kende og sikre den bedste behandling. Ordningen har allerede kørt som et pilotprojekt i blandt andet Lolland Kommune. I to år har Bøgelunden Ældrecenter i Horslunde haft én enkelt læge tilknyttet beboerne.

Med stor succes.

- Vi havde meget færre indlæggelser, borgerne fik reduceret i deres medicin og det gjorde jo, at nogle af dem faktisk blev lidt kvikkere. Det var også rigtig godt for mine medarbejdere, som blev fagligt udviklet med nye kompetencer, forklarer teamleder på plejecentret, Hanne Juul Christoffersen.

Regeringen og de øvrige politiske partier har afsat 100 millioner kroner til ordningen. Selvom Lolland Kommune også er begejstrede for ideen om de faste læger, så løfter de ikke helt armene over hovedet endnu.

- Jeg har rigtig, rigtig svært ved at se, at vi kan skaffe de læger. Jeg ved, at Region Sjælland kæmper for at få læger ned i vores område, men der er bare ikke nogen, der bider på, siger formand for Ældre – og Sundhedsudvalget i Lolland Kommune, Marie-Louise Brehm Nielsen (V).

Lægemangel spænder ben
Da ordningen kørte i Horslunde fra 2012 til 2014 havde Lolland Kommune allerede svært ved at skaffe en læge til projektet. Hele tre gange måtte de slå stillingen op og ifølge udvalgsformanden tvivler hun på, at den landsdækkende ordning også vil komme udkantskommunerne til gode.

- Vi kommer med alle de charmeoffensiver, vi kan, for at få lægerne herned, men det er jo i sidste ende lægen, der skal have lyst til at komme herned, forklarer Marie-Louise Brehm Nielsen (V).

Sundhedsminister Sophie Løhde skriver i dag til TV ØST:

"Det er en rigtig god aftale for både de ældre på plejehjemmene og for sundhedspersonalet, der tager sig af beboerne i hverdagen, men det er klart, at den ikke giver flere praktiserende læger til yderområderne. Derfor arbejder regeringen også på at få en bedre lægedækning til hele landet.”

I dag er beboerne på Bøgelunden tilknyttet tre forskellige læger i det lokale lægehus. Men de håber på, at en fast læge kan blive til noget på Lolland igen.

- Det ville jeg være glad for. Så ved man, at det er én, som kender mig, siger 73-årige Grete Jakobsen, der bor på ældrecentret.

Ordningen skal indføres gradvist på landets plejecentre over de næste fire år.


Nyhedsoverblik