Farvel til verdens første hav-møller

Pensionsalderen er kommet for den 25 år gamle Vindeby havvindmøllepark ved Lolland. DONG Energy gør klar til at afmontere de 11 møller.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stikket trækkes snart på et stykke dansk energihistorie. På bølgerne ud for Lollands nordkyst har verdens første havvindmøllepark, Vindeby, snurret i snart 25 år og hvert år forsynet 2.000 husstande med el.

Men om lidt er det formentlig slut for havvindkraftens vugge. Ejeren af Vindeby, DONG Energy, har nemlig besluttet sig for at sætte vindmølleparken til salg, og hvis ikke en køber byder sig, så går energikoncernen i gang med at pille den historiske park ned, når den oprindelige koncessionsaftale med staten udløber sidst i 2016.

- Vindeby har kørt længere, end den overhovedet var designet til, men for os kan det ikke længere betale sig at investere i driften. Økonomisk giver det bedre mening, at vi lægger vores kræfter et andet sted, siger Leif Winther, der er DONGs asset manager for havvindmøller i Danmark til Berlingske.

Birger Jørgensen bor lige ved Onsevig havn og er derfor nabo til havvindmøllerne. Birger Jørgensen bruger de 11 havvindmøller som pejlemærker, når han er ude at fiske. Han kan godt forstå, at de gamle havvindemøller skal pilles ned.

- De er jo så slidte, at de står stille meget af tiden, fordi der hele tiden skal repareres på dem, fortæller Birger Jørgensen.

Men står det til Birger Jørgensen kunne man sagtens opgradere havvindmølleparken i stedet for at afvikle den.

- Det ville ikke genere mig, hvis man satte nogle større møller op. De støjer jo ikke når de står derude. Og det bliver da et syn, som man næsten kommer til at savne. De ser jo helt majestætiske ud, når de står der og drejer langsomt, slutter Birger Jørgensen.

Kulturhistorisk havvindmøllepark

Frank A. Olsen var afdelingschef for vindmøller i Elkraft, der i sin tid opførte Vindeby, og han blev sidenhen den første vindkraftchef hos DONG. Han kalder det for en »kulturhistorisk katastrofe at pille møllerne ned« og refererer til den såkaldte Gedser-mølle, hvis tårn i dag stadig står i Gedser, mens resten af delene fremvises på Energimuseet ved Tange.

- Jeg synes stadig, det er en skam, at man ikke bevarede den mølle. Og jeg synes, man skal tænke sig om med Vindeby, for man har startet en industri, der måske på sigt kan måle sig med olie og gas. Det begyndte i Danmark, og det begyndte med et meget succesfuldt anlæg ved Vindeby, siger Frank A. Olsen, der nu vil foreslå nogle af de såkaldte vindmøllelaug, at der stiftes en forening, hvis formål bliver at holde Vindeby kørende.

Ingen planer om at sikre mølle til museum

Hos Energimuseet i Tange vil man ikke forholde sig til, om møllerne bør blive stående eller ej, men direktør Anders Dahlstrup ser meget gerne, at dele af møllerne ender på det jyske museum.

- Vind er voldsomt relevant, fordi det er vores fremtid og nutid. Vindeby har været vigtig for den danske vindmølleindustris rolle i verden, og den vil fortsætte med at være et ikon for vindmølleindustrien, som folk faktisk vil rejse efter, siger Anders Dahlstrup, der endnu ikke har knækket nødden om, hvorvidt man gerne ser en vinge, et møllehus eller noget helt tredje på udstilling ved Energimuseet.

Det er ikke i DONG Energys planer at rykke en hel mølle på museum, men Leif Winther er åben over for, at Energimuseet kan få nogle effekter fra Vindeby, hvis DONG ender med at pille den ned.

- Vi er opmærksomme på det, og vi anerkender også, at Vindeby har været en hjørnesten for offshore vind. Derfor har vi også selv været i kontakt med Energimuseet, men der er spørgsmål om omkostninger og sikkerhedshensyn, som vi skal finde ud af, siger Leif Winther.