Færgeselskab oplever en ny tendens hos rejsende

Antallet af rejsende, der forhåndsbooker billet til Scandlines færger mod syd, er steget med op mod 30 procent denne sommer.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver færre ferieminder hos de danske børn om duften af varm asfalt, mens man i bilen time ind og time ud venter på en plads på færgen.

For selvom vi stadig valfarter på ferie sydpå, så er vi blevet bedre til at booke plads på færgen mod syd. 

Det viser en opgørelse fra Scandlines. 

quote Det er, som om vi venter til sidste øjeblik med at beslutte, hvad vi vil i ferien

Jane Widtfeldt Meged, turismeekspert, Roskilde Universitet

Faktisk er der omkring 30 procent flere, der booker på forhånd i år end tidligere.

- Det er forskelligt, om det er folk, der skal på en éndagstur med grænsehandel eller om de skal på sommerferie, siger Anette Ustrup Svendsen, der er kommunikationschef hos Scandlines.

En forhåndsbooking er afgivet på nettet, og fordi det er billigere end at købe billetten direkte ved færgen, er det måske ikke så overraskende, at tallet stiger. Det er dog en tendens, som man er glade for hos selskabet.

- Det gør, at vi kan få en bedre fordeling af passagererne hen over dagen, fortæller kommunikationschefen. Det er noget, der især i de store rejseweekender er afgørende.

Vil forudbestille igen

Nogle af dem, som har valgt at forudbestille en plads på færgen er familien Norman fra Greve. 

De er taget på shoppetur til Fleggaard i Burg tæt på færgeoverfarten ved Puttgarden. 

Familien Norman er rejst til Puttgarden for at shoppe i Fleggaard.
Familien Norman er rejst til Puttgarden for at shoppe i Fleggaard. Foto: Sebastian Würtz Bonde

Men for at sikre sig mod en forgæves tur bookede de pladserne hjemmefra, fortæller Gitte Norman.

- Vi skal bare ned og shoppe, som også er forudbestilt, og have en hyggelig dag sammen, lyder det fra hendes mand Mads Norman. 

Og hvis man spørger Gitte Norman om, hvorvidt de igen vil forudbestille deres færgebilletter, er svaret et klart ja.

- Man er sikker på, at man kommer med, og dagen er planlagt, så der ikke er noget bøvl, siger hun.

Har forhåndsbooket mange gange

Også Sandra Nielsen fra Fensmark har valgt at forudbestille sine færgebilletter inden en shoppetur i Bordershoppen og Fleggaard i Burg.

- Jeg har valgt at booke billetter, da vi tit har oplevet at holde i kø i flere timer, og da jeg har en søn, som er autist og ikke kan holde til at vente, er det en rigtig god løsning, siger hun.

Det er hverken første eller sidste gang, at Sandra Nielsen forudbestiller sin færgebillet.
Det er hverken første eller sidste gang, at Sandra Nielsen forudbestiller sin færgebillet. Foto: Sebastian Würtz Bonde

Det er derfor heller ikke første gang, at hun har forhåndsbooket en færgeoverfart. Hun er heller ikke overrasket over, at der er 30 procent flere, som vælger at forhåndsbooke, da man sparer mange timer, mener hun.

- Der er bare flere, der har det ligesom mig og ikke gider sidde og vente i en kø. Man kan ligeså godt forhåndsbooke det, så man er sikker på, at man kommer med færgen, siger hun.

Vi søger mod oplevelser

Det stigende antal forhåndsbookninger kommer midt i en tid, hvor mange danskere søger mod syd for at finde oplevelser med sport, kultur eller slet og ret godt vejr. 

Og det er helt typisk, at vi søger ud, vurderer Jane Widtfeldt Meged fra Roskilde Universitet, der er ekspert i turisme. 

Læs også
Scandlines forbedrer omsætning en smule
Læs også
Scandlines forbedrer omsætning en smule

Der er nemlig en stigende tendens med turisme, hvor danskerne mere eller mindre improviserer sig igennem ferien.

- Vi ser en tendens til, at vi i stigende grad rejser ud om sommeren - blandt andet for at få oplevelser. Vi så det, før covid ramte, og vi ser det igen nu. Det hænger også sammen med, at det på mange måder er blevet billigt at rejse, siger hun, og peger blandt andet på tjenester som Airbnb, der gør det billigere at rejse.

De passagerer, som TV2 ØST taler med tirsdag er alle på vej mod grænsehandelsbutikker - men billedet havde været et andet, hvis vi var kommet i weekenden, lyder det fra Scandlines.

- I denne tid er det især fredag, lørdag og søndag passagerer, der skal mod syd for at holde ferie. Blandt andet familier, siger kommunikationschef Anette Ustrup Svendsen.

Venter til sidste øjeblik

Og netop familier, der vælger en kør-selv-ferie kan være billedet på de improviserende danskere, mener Jane Widtfeldt Meged.

- Det er, som om vi venter til sidste øjeblik med at beslutte, hvad vi vil i ferien. Og når vi så ser, at vejret for eksempel ikke er så godt herhjemme, så vælger vi at tage sydpå. Man skal selvfølgelig ramme det tidspunkt, hvor man så skal med færgen - men man har en bil med på ferien, og har dermed en enormt fleksibel ferie, også hvis vejret vender, siger hun.

Læs også
Rekordmange sommerbookinger
Læs også
Rekordmange sommerbookinger

Hun tror ikke længere, man ser en effekt af corona i rejsemønsteret - men mange venter alligevel til sidste øjeblik med at lave deres valg.

- Beslutningsrammen er blevet mindre. Folk venter til sidste øjeblik med at gøre tingene - og så bliver vejret for eksempel vigtigt.

- Vi er ikke parat til at ofre vores sommerferie på noget halvsløjt vejr, siger Jane Widtfeldt Meged.


Nyhedsoverblik