EU drysser millioner ud over lokale herregårde i internationalt turismeprojekt

Museum Lolland-Falster skal udvikle turismepotentialet ved herregårde og markedsføre dem ud over landets grænser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De historiske herregårde gemmer på gyldne muligheder, når det kommer til at tiltrække flere turister til Sydhavsøerne.

Derfor har Museum Lolland-Falster fået tildelt flere millioner kroner af EU's "Interreg"-program, der er sat i verden for at støtte og fremme samarbejde på tværs af unionens landegrænser.

Nu ser museets direktør, Ulla Schaltz, frem til opgaven, der styrker museets internationale profil.

quote Jeg ser store muligheder

Ulla Schaltz, direktør i Museum Lolland-Falster

- Jeg ser store muligheder i, at vi sætter museernes faglige ansvarsområde og viden om herregårdene i spil og bidrager til at udvikle turismepotentialet i Lolland-Falsters herregårde og rige herregårdskultur på en bæredygtig måde, som respekterer herregårdenes særegne historie, siger Ulla Schaltz i en pressemeddelelse.

Sammen med partnere fra fire lande omkring Østersøen skal Museum Lolland-Falster udvikle turismepotentialet i herregårde og markedsføre dem på tværs af grænser. Museet får 2,6 millioner kroner af den samlede støtte på i alt 16,5 millioner kroner fra Interreg.

Faxe gamle rådhus
Læs også
Faxes tidligere rådhus bliver til museum
Faxe gamle rådhus
Læs også
Faxes tidligere rådhus bliver til museum

Projektleder på Museum Lolland-Falster, Dirk Keil, fortæller, at midlerne går til Reventlow-Museet Pederstrup, hvor det er planen at omdanne dele af herregårdens historiske ridehus til et herregårdslaboratorium. 

- Herregårdslaboratoriet skal danne rammen om et læringscenter og en tænketank, der arbejder med bæredygtige koncepter for udvikling af herregårde og udvikling af herregårdskulturturisme, siger Dirk Keil.

Han forklarer videre, at mange herregårde i det østlige Europa har mistet deres oprindelige funktion. I dag anvendes de som boliger, hoteller, konferencecentre, museer og kulturhuse. Flere steder bag det gamle jerntæppe står mange herregårde og forfalder, men de kan udvikles gennem nytænkning af funktioner.

Efterlyse breve om madkultur

En væsentlig del af projektet bliver udstillingen om herregårde, der skal vise, at landenes herregårdshistorier baserer sig på en fælles europæisk kulturarv. Der skal i alt vises syv forskellige udstillingssektioner på syv udvalgte herregårde i projektets fem lande.

Bag om projektet

Projektet, der løber fra 2018 til 2021, skal udvikle herregårdenes turismepotentiale og markedsføre herregårde på tværs af grænser i området omkring den sydlige Østersø i Danmark, Sverige, Litauen, Tyskland og Polen. Det er et område, som præges af herregårde og rummer en mangfoldig herregårdshistorie.


Kilde: Museum Lolland-Falster

Museum Lolland-Falster udvikler sammen med en af projektets tyske partnere en fælles introudstilling, som vises på de syv herregårde, herunder på Reventlow-Museet Pederstrup, der viser det danske bidrag til udstillingen.

Museumsinspektør med ansvar for nyere tid og herregårde, Jesper Munk Andersen, fortæller, at udstillingen på Reventlow-Museet Pederstrup har fokus på herregårdenes madkultur.

- Vi tager afsæt i herregårdenes lange og rige tradition for ikke blot fødevareproduktion, men også som centrum for en fornem madkultur. Den nærhed til råvarerne, der prægede herregårdene dengang, og som i dag har vundet indpas igen hos nutidens danskere, der hylder princippet om jord til bord, skal koble udstillingen sammen med de mange nye tiltag, som i disse år spirer frem på særlig de lolland-falsterske herregårde, siger Jesper Munk Andersen. 

Rasmus Svendsens Skole
Læs også
Museum ønsker fredning af landets ældste skole ophævet – men staten siger nej
Rasmus Svendsens Skole
Læs også
Museum ønsker fredning af landets ældste skole ophævet – men staten siger nej

I den forbindelse museumsinspektøren breve, lister og andet materiale om herregårdene på Lolland-Falster, som kan bidrage til at belyse herregårdenes madkultur


Nyhedsoverblik