Enhedslisten retter kritik – renovering af fredede bygninger stiger til 33 millioner kroner

Byrådet i Lolland Kommune har besluttet at renovere to fredede bygninger for 33,4 millioner kroner. 80 af Lollands Kommunes medarbejdere rykker ind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den fredede bygning Qvades Gård og et tilhørende pakhus skal renoveres.

Det kommer til at koste 33,4 millioner kroner, hvilket er dyrere end først antaget.

De to bygninger, der ligger ved Torvet i Maribo, vil i fremtiden komme til at huse 80 af Lolland Kommunens ansatte. Det har byrådet vedtaget på deres sidste møde inden sommerferien, og borgmester Holger Schou Rasmussen (S) glæder sig over beslutningen.

- Fordelen er, at for det første så får vi renoveret de her bygninger, der er vigtige bygninger i midtbyen i Maribo, bygninger, som jeg tror rigtig mange mennesker ville være kede af bare står og forfalder, fordi der er ikke rigtig nogen, der skal bruge dem til noget, siger Holger Schou Rasmussen.

quote Det er problematisk, der er dukket ting op, som vi ikke havde forventet

Bente Borreskov (EL), byrådsmedlem

Han mener, at kommunen slår to fluer med et smæk ved at renovere de fredede bygninger og lade de administrative medarbejdere flytte deres arbejdspladser fra Kidnakken og ind til Torvet.

Vil koste 11 millioner kroner mere end planlagt

Qvades Gård blev bygget i 1819, og pakhuset i baggården kom til i 1852. Efter en gennemgribende renovering skal hovedbygningen huse de administrative medarbejderes kontorer, mens pakhuset bliver bygget om til en mødesal, hvor blandt andet byrådet kan holde møder.

Renoveringen kommer til at koste 33,4 millioner kroner, men de penge vil tjene sig ind, fortæller borgmesteren.

- Med dagens rente, som er næsten nul og som kan låses fast, så er det sådan set forrentet over cirka 17 år, forklarer Holger Schou Rasmussen.

Men ifølge Bente Borreskov (EL) er det problematisk, at renoveringen kommer til at koste 33,4 millioner kroner. 22 millioner kroner var bevilliget i forvejen, men det bliver 11 millioner kroner dyrere, end forventet.

- Det er problematisk, der er dukket ting op, som vi ikke havde forventet. Det her er en 50 procent stigning i anlægsudgifter, og det synes vi er voldsomt. Det fremgår ikke hvorfor, vi skal bruge 11 millioner mere som en fattig kommune, sagde hun på byrådsmødet den 27. juni, da beslutningen blev godkendt. 

EL: Det er ikke en forbedring for personalet

Argumenterne for renoveringen er også, at der kommer en ny byrådssal, nye mødefaciliteter og en samling af det administrative personale.

Men det sidste argument køber Bente Borreskov ikke. Hun mener ikke, det er en forbedring for personalet. 

- De (peronalet, red.) har givet udtryk for, at de er glade for at være samlet ét sted. Nu går de fra 40 kvadratmeter per medarbejder til 20. Der bliver færre en-mands kontorer, sagde Bente Borreskov på byrådsmødet.

quote Jeg har det sådan med så gamle fredede bygninger, at hvis de skal sættes i stand og renoveres, så skal det være, fordi det kan bruges til noget bagefter

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland Kommune.

- Flytteomkostninger og inventar er ikke med i de her 33,4 millioner kroner. Det foreslår man, at man tager fra driften. Så udover at de får forringet deres arbejdssted, skal de også til at spare.

Borgmester: Bygninger skal renoveres alligevel

Hvis ikke de kommunale kontorer flyttede ind i de gamle, gule huse ved Torvet i Maribo, ville kommunen alligevel skulle renovere dem, påpeger borgmester Holger Schou Rasmussen. Derfor mener borgmesteren, at det er den bedste løsning at renovere bygningerne så gennemgribende, at de kan bruges som arbejdsplads.

- Jeg har det sådan med så gamle fredede bygninger, at hvis de skal sættes i stand og renoveres, så skal det være fordi, det kan bruges til noget bagefter, og det kan man lige nøjagtigt her, siger Holger Schou Rasmussen.   

Renoveringen af Qvades Gård og det gule pakhus forventes afsluttet i september 2020.