¨

Elefanter nærmer sig Knuthenborg Safaripark efter vigtigt sundhedstjek

Elefanter til sundhedstjek. Foto: Finn Brasen.

Cirkus Arenas tre elefanter har bestået et sundhedstjek. Det får elefantprojektet i Knuthenborg Safaripark til at nærme sig.

Cirkus Arenas tre elefanter kan komme til at nyde deres otium i Knuthenborg Safaripark på Lolland.

Folketinget mangler ganske vist stadig at tage endelig stilling til cirkuselefanternes fremtid, efter regeringen og DF i den nye finanslov præsenterede, at man vil afsætte syv millioner kroner til at sikre ordnede forhold i Danmark for pensionerede cirkusdyr og dermed sende dem til safariparken Lolland.

Det er tre friske og livskraftige elefanter med hver deres personlighed

Henrik Hagbard, dyrlæge ved Gørlev Dyreklinik

Men hvis det står til Cirkus Arena, Knuthenborg Safaripark og Dyrenes Beskyttelse, vil man hurtigst muligt samarbejde om endelig afklaring på, om og hvornår cirkuselefanterne skal til Knuthenborg Safaripark.

Derfor har de tre elefanter Jenny, Lara og Jungla været igennem et større sundhedstjek og har nu papir på, at de alle tre er sunde og raske.

- Vi testede for tuberkulose med både blodprøver og snabel-skylleprøver, hvor de første resultater viser at elefanterne er sunde og raske.  De fik også en stivkrampevaccination, og så foretog vi et meget omfattende sundhedstjek på dem. Vi har også frosset blodprøver ned for en sikkerheds skyld, hvis vi senere skal udføre tests, der på nuværende tidspunkt ikke er aktuelle, udtaler dyrlæge Henrik Hagbard i en pressemeddelelse.

Ekstra strenge krav til cirkus

Henrik Hagbard fra Gørlev Dyreklinik har været dyrlæge for Cirkus Arenas elefanter, siden de for 12 år siden kom til Danmark fra Sydeuropa. Ifølge ham var de gode prøveresultater helt forventelige.

Artiklen fortsætter under billedet.

Elefanter til sundhedstjek. Foto: Finn Brasen.

- Det er tre friske og livskraftige elefanter med hver deres personlighed. Da der er ekstra strenge krav til cirkus, har elefanterne fået foretaget sundhedstjek hvert år for at sikre sig, at de ikke har smitsomme sygdomme, udtaler han.

Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark var også tilstede for at overvære elefanternes sundhedsundersøgelser, og her var man meget tilfreds med forløbet og naturligvis resultaterne.

Vi har projekteret et bud på etablering af et elefantanlæg, selvom det ikke er endeligt afklaret, hvor eller hvornår elefanterne skal rejse fra Cirkus Arena

Rasmus Nielsen, chefzoolog i Knuthenborg Safaripark

- Undersøgelsen foregik meget stille og roligt og stressfrit for elefanterne. Der var et rigtig godt samarbejde mellem alle parter, og det er simpelthen så dejligt, at der er god kommunikation med cirkusfolkene. Det er nemlig vigtigt at dele erfaringer, så elefanterne får den bedst mulige overgang fra cirkus til deres nye, mulige hjem, siger Anne Sofie Meilvang, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Og chefzoolog i Knuthenborg Rasmus Nielsen følger op:

- Det er vigtigt at undersøge elefanternes helbredsstatus af flere årsager. Men primært for at sikre, at de er sunde og raske, inden vi går ud og beder om hjælp til at rejse midlerne til etablering af elefanternes otium de næste 30-40 år i Knuthenborg Safaripark, forklarer han.

Endnu en elefant kan være på vej

Efter det veloverståede sundhedstjek kan parterne nu se fremad i processen om at få en endelig afklaring på cirkuselefanternes fremtid.

- Vi har projekteret et bud på etablering af et elefantanlæg, selvom det ikke er endeligt afklaret, hvor eller hvornår elefanterne skal rejse fra Cirkus Arena. Men når det sker, vil vi gerne sikre, at man ikke pludselig kommer til at stå i en situation, hvor der ikke er nogen, der har gjort det krævende forarbejde, siger Rasmus Nielsen.

Artiklen forsætter under billedet.

Elefanter til sundhedstjek. Foto: Finn Brasen.

Lige nu bor Jenny, Lara og Jungla i deres vinterstald hos Cirkus Arena i Slagelse. Står det til de tre parter, vil man hurtigst muligt samarbejde om endelig afklaring på, om og hvornår cirkuselefanterne skal til Knuthenborg Safaripark.

Det vides endnu ikke, hvornår det forventede forbud om vilde dyr i cirkus træder i kraft. Der findes en fjerde cirkuselefant, Ramboline, i Cirkus Trapez. Denne er også blevet tilbudt et otium i safariparken, men cirkusset har endnu ikke meldt ud, hvordan de forholder sig til tilbuddet.

Kunne sælges til østeuropæisk cirkus

Dagen efter regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede finansloven, udtalte finansordfører René Christensen (DF), at elefantprojektet i den lollandske safaripark var nærmere en realisering.

- Det er rykket meget nærmere, hvis man kan tillade sig at sige det, sagde René Christensen til TV ØST.

Politik handler ikke bare om at gøre noget, det handler også om at gøre det rigtige

René Christensen (DF), finansordfører

- Folketinget mener, at vilde dyr ikke skal være i cirkus, fordi det er imod deres natur, og det er ikke god dyrevelfærd. Elefanterne har dog en værdi for cirkusset, og reelt set må de gerne sælge dem til et østeuropæisk cirkus, hvor der ikke er regler for dyrevelfærd, siger René Christensen og fortsætter:

- Men der har vi politikere en forpligtigelse, når vi laver en lov, om at man ikke må have vilde dyr i cirkus, så kan man ikke leve med ude af øje, ude af sind. Derfor skal vi også sørge for, at elefanterne kan få et godt otium, og vi har afsat pengene til at få elefanterne ud af cirkus og placeret i Knuthenborg Safaripark, hvor de kan gå et godt liv.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det her er området, der kan blive elefanternes nye hjem. Foto: Knuthenborg Safaripark

Hvorfor er det så vigtigt at afsætte penge til elefanterne, når cirkusset i stedet selv kunne sælge dem?

- Politik handler ikke bare om at gøre noget, det handler også om at gøre det rigtige, og når vi har lavet et forbud mod at have elefanter i cirkus, så skal elefanterne ikke bare over og have det endnu værre i et andet cirkus. Vi skal sørge for, at de dyr får det så godt som muligt, så vi slår to fluer med et smæk og giver dem et godt otium og giver dem et sted, hvor turister og andre kan komme ned at se dem som nogle fantastisk flotte dyr i deres rette element i Knuthenborg, svarer René Christensen og tilføjer:

- Jeg synes, det er smukt, når man i politik både tager starten og slutningen med.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App