Ekspert: Scandlines ender som lavprisselskab med billetter til halv pris

Prisen for at sejle med Scandlines’ færger mellem Rødby og Puttgarden kan blive halveret, når Femern-tunnel åbner, vurderer trafikekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan snart blive meget billigere at sejle med færgen mellem Danmark og Tyskland, når Femern-tunnelen efter planen ventes at åbne for biler, tog og lastbiler i 2028.

Det vurderer Knud Erik Andersen, der er tidligere vej- og trafikchef i Vejdirektoratet.

quote Der er tale om en monopolsituation, der udnyttes

Knud Erik Andersen, tidligere vej- og trafikchef i Vejdirektoratet

For selvom flere trafikeksperter forudser, at Scandlines lukker færgeruten Rødby-Puttgarden, der sidste år transporterede cirka seks millioner passagerer, så er den tidligere vej- og trafikchef af en anden overbevisning.

- De takster, der i dag opkræves på Rødby-Puttgarden, har niveaumæssigt ikke noget at gøre med, hvad det koster at drive færgerne inklusiv fortjeneste. Der er tale om en monopolsituation, der udnyttes, siger Knud Erik Andersen.

- Et rederi kan sagtens drive ruten videre til takster, der er betydeligt lavere end i sin tid på Storebæltsfærgerne, fordi DSB dengang lod bilfærgerne medfinansiere togfærgernes drift. Når monopolet bliver brudt, er rederiet uinteressant for en kapitalfond. Men der kan stadig tjenes penge for en ny ejer ved langt lavere takster sammenlignet med Storebælt. Derfor vil det højst sandsynligt ende med, at rederiet bliver solgt, relativt billigt, som lavprisrute og så videreført, når tunnelen åbner.

Den billigste enkeltbillet for en personbil er i dag 239 kroner, mens såkaldt envejs flexbillet til personbil koster 799. Det er endnu uvist, hvad prisen for en færgebillet bliver, når tunnelen åbner, men Knud Erik Andersen vurderer, at prisen kan blive halveret eller skåret ned til en tredjedel.

Britiske kapitalfond solgte Scandlines i milliardhandel

Sidste år solgte rederiets hidtidige ejer, den britiske kapitalfond 3i, rederiet til et konsortium bestående af infrastrukturfondene First State Investments og Hermes Investment Management

quote Vi håber, at vi inden for nogle få år kan få færgerne ved Rødby-Puttgarden til at sejle på ren energidrift

Anette Ustrup Svendsen, kommunikationschef hos Scandlines

Salget gav 3i en samlet egenkapitalværdi på 12,7 milliarder kroner. Kapitalfonden meldte samtidig, at den har besluttet at geninvestere sine penge i Scandlines.

- Vi har gjort meget de seneste år for at sætte en grøn agenda ved at gøre færgerne ved Rødby-Puttgarden til hybridfærger. Det er kun første skridt på vejen. Vi håber, at vi inden for nogle få år kan få færgerne ved Rødby-Puttgarden til at sejle på ren energidrift, sagde Anette Ustrup Svendsen, kommunikationschef hos Scandlines, dengang til TV2 ØST.

Ifølge hende gav den langsigtede investering Scandlines perspektiv frem til 2030-2032.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den cirka 18 kilometer lange tunnel mellem Lolland og Femern, som ventes at åbne i 2028, bliver ifølge Femern A/S verdens længe sænketunnel. Indtil da har Scandlines monopol på strækningen.
Den cirka 18 kilometer lange tunnel mellem Lolland og Femern, som ventes at åbne i 2028, bliver ifølge Femern A/S verdens længe sænketunnel. Indtil da har Scandlines monopol på strækningen. Foto: TV2 ØST

På det tidspunkt vil Femern-tunnelen efter planen være færdig og ifølge Svend Tøfting, der er trafikekspert hos ingeniørforeningen IDA og mangeårig formand for interesseorganisationen ITS Danmark, vil færgeforbindelsen være fortid.

- Jeg tror ikke, at der er nogen, der vil sejle mellem Rødby og Puttgarden, hvis man har en tunnelforbindelse, siger Svend Tøfting.

Han bakkes op af professor Jeppe Rich ved DTU Transport.

- Hvis man skal til Berlin, kan det stadig være en fordel at tage færgen til Rostock, men jeg går stærkt ud fra, at der ikke vil være færger på Rødby-korridoren, når der kommer en tunnel. Det tror jeg simpelheden ikke kan løbe rundt, siger Jeppe Rich.

SÅDAN BLIVER FEMERN-FORBINDELSEN

- Det var det samme, man så på Øresund, hvor man troede, at flyvebåden skulle overleve Øresundsbroen, men man fandt ret hurtigt ud af, at det kunne bådene ikke. Folk ville hellere køre over broen og spare den tid, tilføjer han.

Skærer ned på afgangene

Knud Erik Andersen vurderer dog, at færgeruten mellem Lolland og den tyske ø Femern overlever. Det bliver dog under andre omstændigheder, end passagerne oplever i dag.

quote Femern A/S har systematisk set bort fra at en stor procentdel af kunderne har ubehag ved lange ture i tunneler

Knud Erik Andersen, tidligere vej- og trafikchef i Vejdirektoratet

- Jeg forventer, at ruten sejler videre men under helt andre forudsætninger end i dag, siger Knud Erik Andersen og fortsætter:

- I dag sejler den med afgang hver halve time døgnet rundt. Når tunnelen åbner, vil det være en dårlig idé rent økonomisk at sejle med færger i de trafiktynde timer – her vil trafikken blive henvist til tunnelen.

Derfor kan man ifølge ham forvente færre færgeafgange sammenlignet med i dag, ligesom det kan være helt slut med færgeafgange om natten.

Han forudser, at de primære kunder vil være lastbiltrafikken, kunder til grænsehandlen og trafikanter, der føler ubehag ved at køre meget langt i en ensformig og snorlige tunnel.

Brand vil få store konsekvenser

Ruten mellem Rødby og Puttgarden er med cirka seks millioner passagerer sidste år Scandlines' kerneforretning, og hvis rederiet vil holde på kunderne, handler ifølge Knud Erik Andersen om tre faktorer.

quote Bilisterne, der undslipper branden, må køre vildt hurtigt for ikke at blive indhentet

Knud Erik Andersen, tidligere vej- og trafikchef i Vejdirektoratet

- Det nuværende prisniveau kan sænkes til langt under fortidige priser, fordi det nuværende prisniveau er monopolbestemt og ikke omkostningsbestemt, siger han og fortsætter:

- For mange trafikanter er der tale om ture på flere tusinde kilometer, og her er der brug for pauser. Femern A/S har systematisk set bort fra at en stor procentdel af kunderne har ubehag ved lange ture i tunneler. Det viser norsk forskning.

- Og på et tidspunkt kommer den første brand i et køretøj i tunnelen. Det vil få stor betydning, da tunnelen, ikke har tværventilation men af besparelsesgrunde længdeventilation. Så skal røgen blæses mange, mange kilometer frem i kørselsretningen det vil sige mellem nul og 18 kilometer, hvor bilisterne, der undslipper branden, må køre vildt hurtigt for ikke at blive indhentet af den røg, der blæses efter dem

Turen gennem tunnelen ventes ifølge Femern A/S at tage 10 minutter med bil og syv minutter med tog. Overfarten med færge tager 45 minutter plus ventetiden i færgelejet.