Ekspert i socialret: Det er voldsomt og uhensigtsmæssigt

En ekspert i socialret kalder videoerne fra Take Care voldsomme og uhensigtsmæssige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Underretninger fra i alt syv kommuner og flere videoer filmet af de børn og unge, der bor på opholdsstedet Take Care har fået Socialtilsyn Øst til at reagere.

Det er så voldsomt, at tilsynet mener, at Take Care skal lukke fra den 8. november, og stedet ikke har mulighed for rette op den kultur, der er på stedet.

quote - Det er voldsomt og ubehageligt at se

Hanne Hartoft, lektor i socialret, Aalborg Universitet

TV2 ØST har fået lektor i socialret ved Aalborg Universitet, Hanne Hartoft, der også er i ekspert i magtanvendelser overfor anbragte børn og unge, til at se de mange underretninger, aktindsigter fra Socialtilsyn Øst og ikke mindst videoerne igennem. Til sidstnævnte siger Hanne Hartoft.

- Det er voldsomt og ubehageligt at se. Selvom det er en kontakt, jeg ikke lige har fantasi til at forestille mig, så må man bare sige, at der bliver brugt et sprog, som er nedgørende, og jeg kan egentlig kun høre det som konkliftoptrappende. Der er ingen dialog eller invitation til at tale noget igennem. Det virker meget uhensigtsmæssigt, siger Hanne Hartoft efter at have set videoerne.

Hun har også set videoen med den yngre dreng, der bliver hevet hen over et sofabord og trukket i benet ud af lokalet.

- Det er sådan i lovgivningen, at der i meget få situationer er tilladelse til at lave en magtanvendelse, men her, uden at jeg kan se, hvem der er omkring, eller hvad situationen har været, så kan jeg bare sige, at der ikke er noget overhovedet, der gør, at man kan trække et barn fra et bord og ned på gulvet. Det er unødvendigt, siger Hanne Hartoft.

Artiklen fortsætter efter videoen.

En af de videoer som de anbragte børn og unge selv har filmet.

Hård målgruppe kræver mere omsorg

Take Care er generelt et opholdssted for udfordrede unge i alderen mellem 10 til 23 år. Ifølge tilsynsrapporterne er Take Care godkendt til blandt andet at have børn og unge med alkohol- og stofmisbrug, kriminelle unge, omsorgssvigtede børn, børn med personlighedsforstyrrelser og opmærksomhedsforstyrrelser og udadreagerende adfærd. Derfor kræver det også mere af de pædagoger og medarbejdere, der er ansat.

- For lige nøjagtig den her målgruppe, der vil der forekomme en provokerende adfærd, der vil forekomme det, at man spiller op til en pædagog, og det netop derfor, man skal kunne håndtere det. Det er et af formålene med at være anbragt, at man skal have en opdragelse og en opvækst, hvor man bliver bekendt med, hvordan vi normalt omgås i samfundet, siger Hanne Hartoft.

Take Cares afdeling Lillegaard uden for Maribo.
Take Cares afdeling Lillegaard uden for Maribo. Foto: Rikke Stokholm i samarbejde med erhvervspraktikanter - TV2 ØST

Og at de unge bliver mødt med konfliktoptrappende adfærd, kan blive et problem for de unge senere i livet.

- På den lange bane, hvis vi vil have nogle mennesker ud af det her, som kan begå sig uden selv at blive nogen, der i fremtiden har en voldsom adfærd, så bliver vi nødt til at starte med, at de ikke selv bliver mødt med en voldsom adfærd der, hvor de bliver opdraget, siger Hanne Hartoft.

Er det nok til en lukning?

Selvom Hanne Hartoft synes, at både videoer og underretningerne fra kommunerne har været voldsomme, så er kan hun ikke entydigt svare på, om hun synes, at Take Care skal lukke.

- Man har vurderet at ledelsen simpelthen ikke har et blik og en forståelse for, at kulturen kan være rå og har udviklet sig til at blive mere og mere rå. Det er det, man slår ned på, men man kan med nogen god grund godt stille det spørgsmål: burde man fra tilsynets side i stedet have givet et påbud, sat stedet under skærpet tilsyn og så fulgt nøje med, om man fik det genoprettet.

Det mener Socialtilsyn Øst dog ikke har været muligt, og det hæfter Hanne Hartoft sig ved.

- Jeg er ikke ude på at forsvare nogen, der ikke har haft en ordentlig tilgang til børn og unge mennesker, men jeg vil sige, at sådan som sagen er håndteret, der har man virkelig ikke tøvet fra socialtilsynets side. Det betyder fra den anden side set, at der ikke har været mulighed for, at man har haft en dialog om, hvad bør man gøre, hvis man ikke selv kan finde de rigtige værktøjer frem. Det har der ikke været nogen mulighed for her, siger Hanne Hartoft.

TV2 ØST har været i kontakt med opholdsstedet Take Care, men de ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi bekræfter at have modtaget flere politianmeldelser. De kan dog ikke oplyse yderligere, da de forstsat er i gang med at efterforske. To medarbejdere er dog ifølge Take Care blevet fyret. 

Take Care er et privat opholdssted, der er godkendt til at have anbragte børn, der er dømt for kriminelle handlinger, har misbrugsproblemer og forskellige diagnoser som for eksempel personlighedsforstyrrelse.
Take Care er et privat opholdssted, der er godkendt til at have anbragte børn, der er dømt for kriminelle handlinger, har misbrugsproblemer og forskellige diagnoser som for eksempel personlighedsforstyrrelse. Foto: Rikke Stokholm i samarbejde med erhvervspraktikanter - TV2 ØST

Nyhedsoverblik