Dommere smager 72 forskellige slags honninger til Danmarksmesterskaberne - her er vinderen

72 forskellige honninger blev smagt og vurderet inden vinderen af DM i honning blev kåret i dag på Madens Folkemøde på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre dommere og intet mindre end 72 forskellige honninger. Det er opskriften på at finde Danmarks bedste honning.

Honningerne bliver bedømt i fire forskellige kategorier: Flydende, fast, sortshonning og honning tilsat smag, og dommerne er ikke bare hvem som helst.

Zofuz Knudsen er tidligere verdensmester i honning, Lone Valentin Bram er biavler og Camilla Høppner Foldager arbejder hos en af landets største honningproducenter. Sammen skal de blive enige om, hvilken honning, der er bedst.

For at kunne bedømme de mange honninger, sørger dommerne for at passe godt på deres smagsløg.

quote Det er så fantastisk, fordi der er så meget forskellig

Lone Valentin Bram, biavler

Det er jo vigtigt ikke at forurene sine smagsløg med kaffe og stærk mad, siger Camilla Høppner Foldager, der er produktspecialist hos Jacobsens, som er en af landets største honningproducenter.

Når smagen af honning bliver for meget, så sørger dommerne for at rense munden.

- Her er det rigtig godt med et stykke agurk. Den er egentlig sådan lidt neutral i det, og kan fjerne honningsmagen. Det kan brød også, siger biavler Lone Valentin Bram.

De bedste honninger i hver kategori tildeles guld-, sølv- eller et bronzediplom. Derudover er der en ærespræmie til den honning, der klarer sig bedst på tværs af kategorierne. Udover titlen som Danmarks bedste honning, så får vinderen også en pokal.

Det er Danmarks biavlerforening, der står bag konkurrencen. Foruden titler og æren får vinderen en flot pokal.
Det er Danmarks biavlerforening, der står bag konkurrencen. Foruden titler og æren får vinderen en flot pokal. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Ingen detaljer er for små

De tre dommere har både trænede øjne og smagsløg, og ingen detaljer bliver overset. De ser på alt fra krukkens fremtoning til honningens konsistens.

- Når man lyser op igennem honningen, kan man se, om der er luftbobler og sukkerkrystaller i, og det siger noget om, hvor godt honningen kan holde sig flydende over tid, siger Camilla Høppner Foldager, mens hun lyser op igennem et honningglas med en lommelygte.

Læs også
Biavlere i nyt stort samarbejde - vil have flere til at købe dansk honning
Læs også
Biavlere i nyt stort samarbejde - vil have flere til at købe dansk honning

Selvom alle tre dommere er vilde med honning, så skal de passe på ikke at blive ramt af sukkerchok i takt med antallet af smagninger.

- Når vi sådan kommer op i de sene numre af den her smagning, kan det godt være, at vi skal til at spytte honningen ud, for så kan det godt være, at man begynder at blive lidt træt, siger Camilla Høppner Foldager.

Selv efter 72 smagninger er dommerne ikke kørt surt i honning.

- Det er så fantastisk, fordi der er så meget forskelligt, siger Lone Valentin Bram, og Zofuz Knudsen tilføjer:

- Det er essensen af den danske sommer og den danske natur.

Årets vinder

Vinderen af årets honning og guld-, sølv- og bronzediplomerne i de andre kategorier blev kåret i dag ved Madens Folkemøde på Engestofte Gods på Lolland.

Vinderen af gulddiplomet er Ejnar Nielsen fra Ulfborg, som også vandt en pokal. 

Ejnar Nielsen er vinderen af årets honning.
Ejnar Nielsen er vinderen af årets honning. Foto: Zofuz Knudsen

De deltagende honninger bliver bedømt ud fra ydre fremtoning, ensartethed, fravær af urenheder, duft, konsistens, mundfølelse og smag/eftersmag.

Herudover kigger dommerne på, om honningen besidder særlige egenskaber, der fremhæver den i forhold til andre honninger.

Det er Danmarks Biavlerforening, der arrangerer Danmarksmesterskabet i honning.


Nyhedsoverblik