Døde og udsultede får fundet i solcellepark

I en solcellepark på Lolland skulle får holde græsset nede. Men ifølge Dyrene Beskyttelse blev de mødt af udmagrede og døde får.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et får lå dødt med et lam halvt ude af fødselsvejen. Et andet, drægtigt får måtte aflives, da det var for udmattet til at føde.

Sådan beskriver Dyrenes Beskyttelse det, de oplevede, da de rykkede ud til solcelleparken Rødby Fjord. 

I en pressemeddelelse skriver de, at sagen startede den 25. februar i år, hvor nogle af deres frivillige dyrereddere rykkede ud til et får, der var viklet ind i pigtråd på en mark. 

Fåret blev reddet fri, men det måtte aflives på grund af skader. Det fangede får var dog meget tyndt, og da græsset var helt væk på arealet, gav det anledning til at kigge nærmere på besætningen. 

quote Det er dybt ulykkeligt og beklageligt. Og jeg forstår godt, at politiet er inde over.

Ole Westerholt, landmand, Lolland

Landmanden Ole Westerholt ejer jorden, hvor solcelleparken ligger. Det er dog ikke ham, der ejer fårene eller har ansvaret for dem. Der er nemlig hyret en virksomhed til at stå for græsningen i området, og det er altså dem, der ejer dyrene og har ansvaret for deres velbefindende.

- Jeg troede, at jeg havde hyret en professionel til at varetage naturplejen, men så endte det så kaotisk og ulykkeligt. Som du nok kan regne ud, er jeg ikke lun på at lave en ny aftale med vedkommende, lyder det fra Ole Westerholt til TV2 ØST.

Dyrlæge rystet

Politiet og en dyrlæge, som Dyrenes Beskyttelse samarbejder med, blev tilkaldt til stedet, og fårene blev undersøgt nærmere. Alle de får, der blev undersøgt, var udmagrede. To får var døde, mens de var ved at føde, mens et andet får stadig var i fødsel. Lammet var dog dødt, og fåret måtte efterfølgende aflives.

Ole Westerholt var også med rundt:

- Jeg kan godt se, at når de går rundt i vinterpels, ser de runde ud. Så man skal være professionel for at se, at de var udmagrede. Men da de fik mærket under pelsen og kunne mærke ribbenene, var der ingen tvivl om, at de manglede føde, fortæller den ærgerlige landmand.

Læs også
De fleste vindmøller og solceller rejses i få kommuner
Læs også
De fleste vindmøller og solceller rejses i få kommuner

Ifølge Dyrenes Beskyttelse var der hverken græs eller anden føde til fårene, og de havde dårlig adgang til vand. Det chokerede dyrlæge Inga Stamphøj, der blev kaldt til stedet af Dyrenes Beskyttelse.

- Jeg har gået rundt i gummistøvler som dyrlæge i 35 år, men det er det værste, jeg har oplevet. Særligt de døde får, der har været for afkræftede til at læmme, og den ligegyldighed, der er udvist over for fårene. Ejeren af dyrene har tjent penge på arealplejen, men har i en længere periode hverken sikret dem foder eller vand, samtidig med at flere var drægtige, siger Inga Stamphøj.

Fårene har hjulpet med at holde græsset nede, så det ikke skyggede for solcellerne. Men de fik tilsyneladende ikke mad nok.
Fårene har hjulpet med at holde græsset nede, så det ikke skyggede for solcellerne. Men de fik tilsyneladende ikke mad nok. Foto: Camilla Bøgeholt Lund - TV2 ØST

I takt med at solcelleparker er skudt op i Danmark, er det blevet populært at lade får græsse på områderne. De er nemlig særdeles velegnede til at æde bevoksningen under solcellerne, så græs og planter ikke vokser op og skærmer for solen. Det er en både klimavenlig og billig måde at pleje områderne på, fordi man slipper for tunge maskiner og sprøjtemidler, og samtidig kan fårenes efterladenskaber være med til at gøde jorden.

Politianmeldt

Dyrenes Beskyttelse fik fat i ejeren af fårene, som driver virksomheden "Naturpleje". Dagen efter var fårene fodret, og der var sat en murerbalje med vand op. For en del får var det dog for sent, og flere får døde i den efterfølgende uge.

Senere rykkede politiet og Fødevarestyrelsen ud til stedet, og her blev der stillet krav om, at de resterende dyr skulle flyttes til en stald. Det havde virksomheden Naturpleje dog ikke mulighed for, og derfor er alle dyrene nu slagtet.

Dyrenes Beskyttelse og dyrlæge Inga Stamphøj har anmeldt ejeren af fårene for brud på dyreværnsloven paragraffer om blandt andet forsvarlig behandling af dyr og beskyttelse mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

Læs også
Borgmestre hilser Googles solceller velkommen - men der skal være en gevinst
Læs også
Borgmestre hilser Googles solceller velkommen - men der skal være en gevinst

Men Dyrenes Beskyttelse gør opmærksom på, at der kan være tale om grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling.

- Det er det urimelige i det. Jeg har også været ude til gårdbrande og væltede grissetransporter, og det må selvfølgelig heller ikke ske, men det er en ulykke, og så hjælpes alle ad med at få det løst så hurtigt og godt for dyrene som muligt, lyder det fra dyrlæge Inga Stamphøj, som tilføjer: 

- Hvis bare de dyr havde fået mad og vand, at man holdt øje med dem og hjulpet de får, der ikke kunne føde deres lam, så var det ikke sket. Det var så nemt at have vendt, hvis man var omsorgsfuld. 

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra virksomheden "Naturpleje", der ejede dyrene inden aflivningen, men de har ikke ønsket at medvirke i en artikel.

Ole Westerholt, der ejer jorden, er meget ked af sagen: 

- Det er forfærdeligt, når man har ansvar for dyr, at man ikke tilser dem og har den fornødne viden. Det er om foråret, når de skal føde, de skal bruge ekstra energi. Det er dybt ulykkeligt og beklageligt, og jeg forstår godt, at politiet er inde over.

"En rigtig lortehistorie"

Dyrenes Beskyttelse har ikke haft lignende sager med solcelleparker, men de har en appel til alle med besætninger af dyr i solcelleparker om at være ekstra grundige med tilsynet med dyrene.

- Det kan være meget vanskeligt at tilse en flok får i en solcellepark, da nogle dyr hurtigt kan skjule sig bag en række af paneler. Derfor kræver det ekstra tilsyn, hvis man skal holde ordentligt øje med dyrenes tilstand. Samtidig kan det være vanskeligt at fange et får, hvis det er sygt eller skadet og har brug for hjælp eller behandling, siger dyrlæge hos Dyrenes Beskyttelse Anders Højgaard Tølbøll.

Tilsynet med dyrene er ekstra krævende, hvis fårene er drægtige. Her viser eksemplet fra Lolland, hvor galt det kan gå for får, hvor fødslen er kompliceret, fordi et lam har sat sig fast i fødegangen.

- Jeg er rigtig, rigtig ked af den her historie. Jeg synes i bund og grund, at det er perfekt, at fårene kan gå og græsse, så der ikke skal sprøjtes eller køres med dieselmotorer derinde. Det er så trist, at noget, der kunne være en rigtig god historie, bliver til en rigtig lortehistorie, lyder det fra Inga Stampehøj. 


Nyhedsoverblik