Derfor indfører regeringen grænsekontrol

I et brev til EU-Kommissionen beskriver regeringen årsager til, at Danmark indfører midlertidig grænsekontrol.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sådan begrunder regeringen over for EU-Kommissionen, at man nu vil gøre brug af Schengenreglernes mulighed for at indføre midlertidig grænsekontrol:

* Indrejsetallet: Danmark har ifølge regeringen aldrig før oplevet så stort et pres fra migranter og asylansøgere. I løbet af 2015 er 91.000 flygtninge og migranter rejst ind i Danmark. Og ud af dem har mere end 21.000 søgt asyl i Danmark.

* Regeringen "formoder" at "flertallet" af de resterende 70.000 personer er rejst til Sverige og Norge for at søge asyl.

* Nabolandenes grænsekontrol: Både Sverige, Norge, Finland og Tyskland har ifølge den danske regering allerede indført midlertidig grænsekontrol. Dermed er Danmark nu i "seriøs risiko" for forstyrrelser af den offentlige orden og den interne sikkerhed.

* Nabolandenes grænsekontrol øger nemlig chancen for, at "et meget stort antal illegale immigranter inden for kort tid kan strande i København".

* Den skærpede svenske grænsekontrol: Mandag indførte Sverige skærpet grænsekontrol, og det er den umiddelbare årsag til, at Danmark nu følger efter med kontrol ved den tyske grænse, fastslår regeringen.

* Den svenske beslutning betyder, at flygtninge og migranter uden id nu reelt er afskåret fra at rejse ind i Sverige og søge asyl. Det er især denne beslutning, som øger risikoen for uro i Danmark, argumenterer regeringen i brevet til kommissionen.

* Den danske kontrol vil ifølge regeringen kunne omfatte alle Danmarks grænser og al transport over land, sø og luft. Det er op til dansk politi at fastlægge, hvilke grænseovergange der skal tjekkes.

* I første omgang vil den midlertidige grænsekontrol fokusere på landegrænsen til Tyskland samt færgerne fra Tyskland, der ankommer i Gedser, Rødby og Rønne. Kontrollen vil være begrænset til, hvad der er "strengt nødvendigt" for at imødegå truslen mod den offentlige orden og sikkerhed, skriver regeringen.

/ritzau/

Øverst på siden kan du se video fra Rødbyhavn.