Derfor endte H.C. Andersens manuskript på Knuthenborg Gods

Ifølge forskere var det særlige manuskript fra eventyret Psyken, der er fundet på Knuthenborg Gods, en gave til lensgreve Eggert Knuth.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden det onsdag formiddag kom frem, at der netop er fundet et helt unikt original manuskript af H.C. Andersen på Knuthenborg Gods, har folk stillet spørgsmålstegn ved, hvordan det mon er havnet på Lolland.

Læs også: Hidtil ukendt H.C Andersen manuskript dukker op på Knuthenborg

Det giver eksperterne nu svar på. Det var Johs. Nørregaard Frandsen, professor og centerleder ved H.C. Andersens Centeret ved Syddansk Universitet og Ejnar Stig Askgaard, overinspektør ved Odense Bys Museer/H.C. Andersens Hus, der onsdag drog til godset for at se på, om der virkelig var tale om et originalt H.C. Andersen manuskript.

På højde med guldhornene

Det tog dem kun få minutter at fastslå, at der ikke var nogen tvivl om, at det var ægte. De kunne blandt andet på håndskriften, papiret og hele opsætningen se, at det var H.C. Andersens værk. Fundet er helt unikt, og de to fagfolk kalder det på højde med fundet af guldhornene.

I 1861 skrev H.C. Andersen eventyret Psyken, som manuskriptet er ophav til. Der ligger allerede en kladde af Psyken på Det Kongelige Bibliotek, men man regner med, at teksten fra Knuthenborg er det sidste før den endelige udgave.

Læs også: Eskperter om H.C. Andersen fund: En sjældenhed

Forærede manuskriptet til Eggert Knuth

H.C. Andersen har aldrig været på Knuthenborg Gods, men kendte flere af Knuth'erne, og især Eggert Knuth kendte han. De to skrev blandt andet breve sammen og mødtes også i Paris på et tidspunkt. 'Psyken' skrev H.C. Andersen i Rom i 1861, og eksperterne mener, at han herefter forærede manuskriptet til Eggert Knuth.

Planen med det gamle skrift er nu, at det skal opbevares i en bankboksen, og så bliver det i efterårsferien udstillet på en særudstilling på godset i samarbejde med Museum Lolland-Falster.


Nyhedsoverblik