Der er kommet flere indberetninger om døde svaner efter fund af fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen har modtaget flere indberetninger om døde svaner, efter der blev fundet fugleinfluenza i fire døde svaner ved Korsør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter der blev fundet en alvorlig type af fugleinfluenza i fire døde svaner ved Korsør, har flere personer anmeldt fund af døde svaner på Lolland.

Det oplyser Fødevarestyrelsen, som har modtaget indberetningerne.

De døde svaner blev fundet ved kysterne ud til Smålandsfarvandet lørdag og mandag.

Svanerne er efterfølgende blevet indsamlet af Fødevarestyrelsens afdeling i Korsør, der nu skal vurdere, om de døde fugle skal undersøges nærmere for at klarlægge, om de er smittet med højpatogen fugleinfluenza af typen H5N6, som netop blev konstateret i de fire døde svaner ved Korsør.

quote Vi kan se, at fugleinfluenzaen florerer omkring Smålandsfarvandet

Stig Mellergaard, souschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen

- Vi kan se, at fugleinfluenzaen florerer omkring Smålandsfarvandet, siger Stig Mellergaard, souschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, til TV ØST og fortsætter:

- Lige nu har vi ikke tænkt os at lave restriktioner på området, men vi følger det selvfølgelig tæt. Hvis det bliver nødvendigt, så gør vi det.

Kan få store konsekvenser

Hvis en hønsefarm bliver ramt af fugleinfluenzaen, risikerer fuglene at blive aflivet. Derfor kan det kan ifølge Stig Mellergaard få store konsekvenser for hønseavlerne, hvis der skal indføres midlertidige restriktioner.

- Det er en dårlig periode med restriktioner. Om vinteren er det lettere at lukke høns inde, så de ikke koger over, hvis solen står og bager på hønsehuset. Hvis de skal lukkes inde nu, kan de få nogle dyrevelfærdsmæssige problemer, siger Stig Mellergaard. 

Tidligere i år blev den lollandske ø Vejrø i Smålandsfarvandet også ramt af fugleinfluenza, da DTU Veterinærinstituttet kunne konstatere fugleinfluenza af typen H5N6 i en død ederfugl. Den vilde fugl blev fundet sammen med flere andre døde fugle på Vejrø.

Den højpatogen fugleinfluenza af typen H5N6 er ifølge Fødevarestyrelsen ikke farlig for mennesker.

Med Fødevarestyrelsens app kan du selv melde fund af døde, vilde fugle direkte via din smartphone. Læs mere her.