Danmark udfordrer grænsebutikkerne

Det kan være, at danskerne fremover køber deres sodavand herhjemme frem for at hoppe på Rødby-Puttgarden færgen, når afgifterne på de søde drikke forsvinder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan blive mindre attraktivt at springe på Rødby-Puttgarden færgen og sejle mod gode tilbud i Tyskland. Sodavandene herhjemme bliver billigere, og det skal være med til at bremse danskernes valfart over grænsen efter de søde drikke.

Som et led i den vækstplan, som regeringen og de borgerlige partier indgik første del af søndag aften, fjernes afgifterne på sodavand, mens afgifterne på øl sættes ned, skriver Ritzau.

Hsitorisk fjernelse

Bekæmpelse af grænsehandlen har været en borgerlig mærkesag i forbindelse med forhandlingerne, og formanden for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, var også svært tilfreds med resultatet af de langvarige forhandlinger.

- Vi fjerner afgiften helt på sodavand, og jeg tror faktisk, at det er historisk, at vi fjerner en afgift helt. Så kan man jo ikke komme længere. Vi har jo ikke tænkt os at give tilskud til coladrikning, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer, at pakken er god for vækst og beskæftigelse i Danmark.

En klar svækkelse

Mens politikerne står i kø for at signalere stolthed over, at priserne på øl og sodavand er på vej ned, så er der stor ærgelse på den anden side af grænsen.

Men hos grænsesupermarkedskæden Fleggaard er de klar til at tage kampen op for at bevare det marked, som de mange danskere, der kører over grænsen i dag, skaber.

- Vi vil ikke acceptere hverken at miste omsætning, kunder eller andet. Og det er klart, at det her det er jo en svækkelse af vores konkurrencekraft, siger direktør i Fleggaard, Mike Simonsen til DR Syd.

Dobbelærgerligt Danmark

Han undrer sig samtidig over politikernes argumentation om, at det vil gavne Danmark, hvis der bliver længere mellem trailere med øl og sodavand på de sydjyske motorveje.

- Jeg tror, det her er mere symbolpolitik, end det er fornuftig politik. Vi køber, bestiller og betaler vores varer i Danmark, så det vil koste arbejdspladser. Så det er dobbeltærgerligt for Danmark, siger Mike Simonsen.

Grænsehandelpakken ventes at koste 600 millioner kroner, og nedsættelsen af afgifterne træder i kraft 1. juli i år.

I 2014 vil en familie med voksne og to børn kunne spare 600 kroner på øl og sodavand, vurderer en privatøkonom.

/Ritzau/

 


Nyhedsoverblik