Danmark får grønt lys til længere grænsekontrol

EU-landene har godkendt, at Danmark og fire andre lande må fortsætte med grænsekontrol i seks måneder endnu.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse og i havne med færgeruter fra Tyskland kan fortsætte frem til november.

De 28 EU-lande har torsdag nikket ja til yderligere seks måneders grænsekontrol i Danmark og fire andre Schengen-lande.

EU fastholder, at grænsekontrollen er et midlertidigt tiltag på grund af den ekstraordinære situation ved de ydre grænser i Schengen-samarbejdet.

- De græske myndigheder har gjort en stor indsats, og der er virkelig sket fremskridt. Men der er stadig et betydeligt migrationspres på vores ydre grænser og et stort antal migranter i Grækenland.

- Derfor skal nogle interne grænsekontroller opretholdes, så længe der stadig er alvorlige mangler i håndteringen af de ydre grænser, forklarer Frans Timmermans, næstformand i EU-Kommissionen til Ritzau.

Især Grækenland, der sidste år oplevede en stor stigning i antallet af flygtninge og migranter fra krigshærgede lande som Syrien og Afghanistan, har haft svært ved at styre grænserne og forhindre asylansøgere i at rejse videre i EU.

Danmark begyndte at kontrollere indrejsende ved den dansk-tyske grænse 4. januar i år. Grænsekontrollen kan ifølge Schengen-reglerne i yderste tilfælde forlænges med op til to år fra starttidspunktet.

I mellemtiden arbejder EU-landene på at blive enige om en ny model for håndteringen af asylansøgere på tværs af landene. Desuden er en fælles grænse- og kystvagt i støbeskeen.

Ud over Danmark gælder forlængelsen for Sverige, Norge, Tyskland og Østrig.

      /ritzau/