Cirkus Arena sender elefanter på tidlig pension - skal nyde livet på Lolland

Knuthenborg Safaripark tilbyder nyt hjem til Cirkus Arena-elefanter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På mandag skal Cirkus Arenas tre afrikanske elefanter Lara, Djungla og Jenny optræde for sidste gang.

Det ventes nemlig, at et flertal på Christiansborg senere på året stemmer for ny lov, der skal forbyde eksotiske dyr i cirkus. Derfor har Cirkus Arena valgt at indstille elefanternes cirkuskarriere.

Det skriver TV2.dk

quote Hvis de har lyst til at gå hen at brække en gren ned og spise den, så gør de det, og der er ikke noget med, at klokken ti så skal de deltage i noget

Rasmus Nielsen, chefzoolog i Knuthenborg Safaripark

Dyrenes Beskyttelse, Knuthenborg Safaripark og Cirkus Arena går nu sammen om at opføre nyt hjem til de førtidspensionerede elefanter.

- Vi er meget glade for, at vilde dyr nu ikke længere skal optræde i cirkus, men der skal også tages ordentligt af de dyr, som sendes på tidlig pension som følge af lovændringen. Dyr, som har optrådt hele deres liv i cirkus, kan ikke bare lukkes ud i det fri. Derfor glæder det mig meget, at vi nu ser ud til at kunne finde en rigtig god løsning, hvor elefanterne får lov til at blive i Danmark under de bedste betingelser, og ikke sendes til dårlige forhold i udlandet, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

I august i år kontaktede Knuthenborg Safaripark Cirkus Arena for at tilbyde elefanterne en pensionstilværelse i den lollandske safaripark, efter at cirkusset havde besluttet, at dyrene skulle have deres cirkuskarriere afsluttet.

Et sted hvor elefanter kan være elefanter

Det glæder derfor Rasmus Nielsen, der er chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, at den idé ser ud til at blive realiseret.

- Vi ønsker at overtage elefanterne, fordi vi føler, at vi kan tilbyde dem en god fremtid og et sted, hvor elefanter kan være lov til at være elefanter, siger han til TV ØST.

Hos Cirkus Arena er man da også positivt stemt over for den foreslåede overdragelse.

- Der har fra politisk side været mange forslag i luften, men forslaget fra Knuthenborg Safaripark er langt det mest seriøse og det bedste for elefanterne, når forbuddet træder i kraft, turnéchef i Cirkus Arena, Klaus Jochumsen.

- Beslutningen om forbuddet er stort set truffet fra politisk side, og dermed er en mangeårig æra slut for dansk cirkus. Derfor forventer vi også, at politikerne aktivt er med til at hjælpe elefanterne videre til det næste skridt i deres liv hurtigst muligt – gerne allerede fra årsskiftet, siger han.

Hvis Elefanterne skal til Knuthenborg Safaripark, kræver det, at safariparken får en hjælpende hånd. Rasmus Nielsen fastslår, at der er masser af plads og gode muligheder for at give elefanterne et nyt hjem, men det kræver, at der bliver givet en politisk hånd med til projektet.

- Der skal etableres et anlæg og en stald, og det er vi nødt til at have hjælp til, men de generelle driftsomkostninger og to øremærkede dyrepassere, kan vi selv stå for.

Fortæller en historie

Chefzoologen er ikke i tvivl om, at elefanterne kan gøre meget for gæsternes oplevelse i parken. Udover at være et fascinerende dyr, så vil disse elefanter også været symbolet på en udvikling i dansk dyrevelfærd.

- De kan bidrage med en historie om, at de her elefanter engang var i cirkus, hvilket var noget vi engang gjorde i Danmark, og så ændrede man lovgivningen, så de kunne være på arealer, hvor elefanter kan få lov til at være elefanter. Hvis de har lyst til at gå hen at brække en gren ned og spise den, så gør de det, og der er ikke noget med, at klokken ti så skal de deltage i noget. Her kan de gøre, som de har lyst til, fortæller Rasmus Nielsen.

- Så jeg tror, at det, vores gæster kan få ud af det, er et det bliver sted, hvor de kan opleve elefanter i et miljø, der kan give et indtryk af, at man ser dem i et savannelignende areal, så man får en forståelse for de her store kæmpers naturlige adfærd. Vi vil gerne give en relationsdannende oplevelse som både giver børn og voksne forståelse for elefanterne og som måske giver dem lyst til at ville passe bedre på dem, siger chefzoologen.