Cannabis-fabrik har udsolgt mange år frem

En fabrik på Lolland satser stort på at producere medicin med cannabis til det tyske marked.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Nu begynder planten at samle al saft og kraft inde i blomsten. Det er det, der til sidst bliver til det færdige produkt, der kommer på markedet til patienterne.

Direktøren for Valeos Pharma, Frederik Andreasen, er iført beskyttende handsker, plastikdragt, og har et net over håret. Han står ved siden af en lang række potter med vandingsanlæg. Op af potterne stritter cannabisplanter med store, stærkt duftende blomster - og den karakteristiske lugt af cannabis breder sig i hele rummet.

Og netop blomsterne markerer en stor ændring på Lolland. For efter tre år med test og udvikling er Valeos Pharma i Holeby på Lolland nemlig endelig klar til at producere medicin til smertepatienter. Det er nemlig alt andet end en lyssky operation, som firmaet står bag i Holeby.

- Vi glæder os vildt meget til at se den første lastbil køre afsted med vores produkter. Det tror jeg, at jeg kan sige på alles vegne. Men nu har vi et produkt, som vi kan sende ud over døren, siger han.

Frederik Andreasen  fra Valeos Pharma vil nu udvide produktionen.
Frederik Andreasen fra Valeos Pharma vil nu udvide produktionen. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Investeret 100 millioner

Der er investeret tæt på 100 millioner kroner i anlægget på Lolland - 70 millioner alene i produktionsfaciliteter.

- Det er tre års hårdt arbejde. Det kræver enormt meget i kvalitetssystemer og en produktion, der skal fungere. Og alt det her skal spille sammen, siger Frederik Andreasen.

Valeos Pharma har afsat de næste mange års produktion til Tyskland.

Cannabis hos Valeos Pharma.
Cannabis hos Valeos Pharma. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

I 2019 stod Tyskland for halvdelen af alt salg af medicinsk cannabis i Europa - her blev der alene solgt medicin for mere end en milliard kroner. Omkring 19 procent af produkterne er importeret fra Danmark.

Det er spået, at det europæiske marked for medicinsk cannabis vil vokse med mellem 52 og 67 procent årligt - og også i Danmark kan smerte-patienter som led i en forsøgsordning få medicinsk cannabis ordineret lovligt gennem deres praktiserende læge.

Den internationale verdensorganisation for smerteforskere og læger har dog konkluderet, at der på nuværende tidspunkt ikke er tilstrækkelig evidens for at medicinsk cannabis kan anbefales som smertelindring.

Cannabis Lolland
Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Der er med andre ord behov for mere forskning.

- Det betyder jo ikke, at der ikke er nogle grupper, af smertepatienter, der ikke kunne have gavn af cannabis. Og det vil vi frygteligt gerne undersøge. Men vi ved det ikke i dag, siger Lars Arendt-Nielsen, der er professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

- Vi har ikke nogen viden om, hvilke grupper og hvilke specifikke patienter og hvilke patienter der ikke får store bivirkninger som har effekt af de her cannabisprodukter, siger han til TV2 ØST.

Omfattende proces før godkendelse

Valeos Pharma har måttet gennemgå en omfattende proces før der blev givet grønt lys til at springe ud som producent af cannabis-medicin.

- Der er en samling af krav til medarbejderne, til dokumentationen, til vores faciliter og udstyr - og i sidste ende produkt kvalitet, siger Dorte Hvid, der er afdelingsleder på Valeos Pharma.

Der er omfattende krav til dokumentation og sikkerhed på fabrikken, forklarer afdelingsleder Dorte Hvid.
Der er omfattende krav til dokumentation og sikkerhed på fabrikken, forklarer afdelingsleder Dorte Hvid. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

For at leve op til kravene bliver alt altid gjort på samme måde - helt ned til hvordan stiklingerne til planterne bliver dyrket. Antallet af blade, længden på stilken og hældningen på klippet på den lille plante er altid den samme. Samtidig bliver planternes vækst nøje styret med kontrol af luftfugtighed, varme og lys - og en specialudviklet gødning sikrer en ensartet vækst.

Det hele kulminerede med et kontrolbesøg fra Lægemiddelstyrelsen.

Friske skud, der skal bruges til at skabe nye cannabisplanter.
Friske skud, der skal bruges til at skabe nye cannabisplanter. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

- De sendte to inspektører herud, der brugte to dage på at gennemgå fabrikken, og alt, hvad vi har lavet af papir. De gik ud ad døren og sagde, at de var meget tilfredse, og at vi fik tilladelsen på den baggrund, siger Dorte Hvid.

Valeos Pharma regner med at omsætte for mellem 45 og 50 millioner kroner i Holeby. Det vil derfor tage nogle år at tjene de omfattende investeringer hjem - men de første fem års produktion er allerede afsat.

En udvidelse af produktionen er dog på vej i Holeby.

- Det næste skridt er lige nu at smide tre ekstra blomsterrum på. Vores faciliteter er bygget til at kunne dyrke tre tons tørret cannabis årligt. Vi har bygget halvdelen af det nu, og vi kan smide tre ekstra blomsterrum på de faciliteter, som vi har her i Holeby, siger Frederik Andreasen.


Nyhedsoverblik