BUPL om underretninger: Den tidlige indsats er den vigtigste

Lolland er hårdt spændt for, når det kommer til underretninger om børn, der mistrives, mener BUPL. De så gerne flere ressourcer til forebyggelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

1.531 gange modtog Lolland Kommune i 2016 en underretning om et barn, som en pædagog, lærer eller anden fagperson havde mistanke til ikke havde det godt.

Og det er mange. Også for mange, hvis man spørger BUPL Sydøst, der dækker Lolland Kommune.

- Det er positivt nok, at man får fat i det, og at opmærksomheden er der. Men Lolland Kommune er hårdt spændt for. Der er mange sager og meget få ressourcer, siger formand Betina Vincent Andersen.

quote Lolland Kommune har en stor procentdel af ufaglært arbejdskraft, og det kræver faglig indsigt at nå de her børn

Betina Vincent Andersen, formand BUPL Sydøst

Hun mener, at det stigende antal underretninger blandt andet er et udtryk for, at der er færre pædagoger derude, som kan håndtere børnene og deres problemer på institutionen. Derfor bliver det nødvendigt at sende sagerne videre.

- Lolland Kommune har en stor procentdel af ufaglært arbejdskraft, og det kræver faglig indsigt at nå de her børn. Der er lavet lidt om i strukturen, så der er mere faglig sparring derude for de ufaglærte, men en ting er, at man fortæller, hvordan det skal håndteres, og noget andet er at gøre det i virkeligheden, siger formanden.

Tidligt forløb er vigtigt

Betina Vincent Andersen så gerne, at der blev afsat nogle flere ressourcer til uddannet arbejdskraft i institutionerne. For at få nedbragt antallet af børn, der mistrives, skal man nemlig sætte ind meget tidligt.

- Det gør en stor forskel, at man allerede når en kvinde er gravid, begynder at arbejde med hende, hvis hun er i en udsat position. Det kunne for eksempel være at sende hende i et praktikforløb, hvor hun lærer at læse barnets signaler, hvordan man plejer barnet og kommunikerer med det, siger hun.

quote Det gør en stor forskel, at man allerede når en kvinde er gravid, begynder at arbejde med hende

Betina Vincent Andersen, formand BUPL Sydøst

På den måde får moren nemlig et forhold til en pædagog, og det kan betyde meget i fremtiden.

- Men det kræver, at der er mere tid til den sociale indsats. For hvis man har manglende ressourcer eller lav forældreevne, så ender man ofte også med et barn med få ressourcer. Og det er svært for forældrene at modsvare, når de i forvejen selv er i underskud, siger Betina Vincent Andersen og slutter:

- Det kræver mere personale, mere tid og at møde børnene i øjenhøjde.