Borgmestre jubler over udsigt til flere millioner - der er bare et men

De økonomisk trængte kommuner kan se frem til at modtage flere millioner kroner i regeringens udspil til en ny udligningsreform.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Er du en glad borgmester?

- Jeg skulle være et skarn, hvis jeg sagde andet end ja, svarer John Brædder (Guldborgsundlisten). Han er borgmester i Guldborgsund Kommune, der målt i kroner og øre skal modtage mest i regeringens udspil til en udligningsreform.

I udspillet lægger regeringen op til, at 66 kommuner skal modtage penge, mens 32 kommuner skal betale.

quote Nu er der faktisk en mulighed for, at vi generelt kan give en bedre velfærd til alle borgere i kommunen

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

Helt konkret skal 1,4 milliarder kroner flyttes fra hovedstadsområdet til landets øvrige kommuner. Det fremgår af udspillet, som torsdag blev præsenteret ved et pressemøde i Finansministeriet af fungerende finansminister Morten Bødskov (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

De fem mest velhavende kommuner i hovedstadsområdet, Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Dragør kommuner, skal ifølge regeringen til sammen betale cirka 0,6 milliarder kroner af de 1,4 milliarder kroner.

30 yderkommuner vil samlet set få 950 millioner kroner ekstra tilført. Det er kommuner som Lolland, Langeland, Guldborgsund, Tønder, Vesthimmerland og Frederikshavn kommuner.  24 øvrige kommuner vil samlet set få tilført ekstra 250 millioner kroner.

Borgmester: - Man rammer skydeskiven

Især de syd- og vestsjællandske kommuner samt kommunerne på sydhavsøerne skal have tilført flere penge. De kommuner er blandt andet kendetegnet ved mange socialt udsatte borgere.

Udspillet vækker glæde på Sydhavsøerne, der er bare et men.

- Jeg er rigtig glad. De elementer, som man har valgt at skrue på, springer fuldstændig ind i det, som jeg har haft et ønske om. Det er det, man får rettet og tilpasset, når man nu ikke laver en helt ny udligningsreform. Så synes jeg faktisk, man rammer skydeskiven, siger Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune og forsætter:

Udligningsreform
Læs også
Regeringen sender flere penge til provinsen i nyt udspil
Udligningsreform
Læs også
Regeringen sender flere penge til provinsen i nyt udspil

- Det, der kan være en smule vanskeligt i forhold til at give dem høj karakter, er, at vi først i morgen får de endelige nøgletal. Der vil jeg gerne se, hvad det er for et beløb, Lolland får ud af det her, før jeg kan se, om det her går den rigtige vej.

- Jeg kan være bekymret for, at når man retter på de eksisterende hjul, at det fortsætter med at køre skævt, når der er gået nogle år mere. Men heldigvis har man lagt ind i maskinrummet, at man hvert år skal kigge på de data, der ligger til grund for udligningsmodellen. Så der bliver en form for kontrolmekanisme med det system, man har nu. Det håber jeg selvfølgelig kan tage de værste udfald.

Sådan her kommer det nye Danmarkskort til at se ud, hvis udspillet til en ny udligningsreform bliver vedtaget. Kortet viser, hvem der modtager og hvem, der bidrager mest samlet set i den generelle udligning.

Grafik: Nick Abildgaard

Presset af sociale udgiftsbehov

Samme modtagelse får udspillet hos hans borgmesterkollega i Guldborgsund Kommune.

- Overordnet set mangler vi stadig at få tallene frem, men jeg synes, at det ser fornuftigt ud. Vores kommune bliver kompenseret relativt meget – det er kriterier, som vi har slået på tidligere, nemlig det sociale udgiftsbehov, og det er uanset, om det er ældre eller folk i den arbejdsdygtige alder, siger John Brædder.

Udligningsreformen
Læs også
Hvad er den kommunale udligningsreform? Få svaret her
Udligningsreformen
Læs også
Hvad er den kommunale udligningsreform? Få svaret her

- Nu går man ind og kigger på socialindekset og laver en direkte kobling til, hvor mange udgifter vi har forbundet med det. Så er vi forhåbentlig i fremtiden i stand til at lægge nogle budgetter, som i højere grad kan holde, tilføjer borgmesteren.

Tvunget til at skære i velfærden

Regeringen fremhæver i udligningsudspillet, at alle kommuner skal have råd til nogenlunde ens service for borgerne.

- Der skal være lige velfærd i hele Danmark, og der er vi voldsomt udfordret, når vi kan se, at budgetterne inden for det sociale område ofte skrider, siger John Brædder.

quote Jeg håber, der findes 90 fornuftige mennesker inde i Folketinget

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

I kan simpelthen ikke tilbyde en lige velfærd på nuværende tidspunkt?

- Det gør vi jo, synes vi selv. Men så bliver der sparet andre steder. Når vi taler velfærd, er det inden for de meget nære områder som socialområdet, børneområdet og ældreområdet. Men velfærd er for alle os, der bor i kommunen, det er ikke kun for dem, der har behov for hjælp. Der har vi måske haft en tendens til at skære ned på den gennemsnitlige velfærd set over alle borgere, da vi har nogle tunge områder, der virkelig er dyre i forhold til, hvad vi økonomisk kan styre, svarer John Brædder og tilføjer:

- Nu er der faktisk en mulighed for, at vi generelt kan give en bedre velfærd til alle borgere i kommunen.

København skal bidrage mest

Målt i kroner og øre er det Københavns Kommune, som i regeringens udspil skal bidrage mest, mens Guldborgsund Kommune modtager mest.

Betydningen afhænger dog ifølge regeringen af, hvor mange indbyggere og hvor godt et indkomstgrundlag kommunen har.

- Det er dagens glade melding. Ingen tvivl om det. Men som alle ved, så er pengene på nuværende tidspunkt ikke gjort op på kommuneniveau. Det kommer først i morgen, og det vil jeg selvfølgelig glæde mig til at læse, siger John Brædder.

Lolland Kommune
Læs også
Analyse af udligningsreform - en afgørende dag for vores trængte kommuner
Lolland Kommune
Læs også
Analyse af udligningsreform - en afgørende dag for vores trængte kommuner

Sammen holdning har Lollands borgmester, som også påpeger, at der tale om et udspil og ikke en aftale.

- Jeg hverken glæder mig eller græder, før der er 90 mandater, som har meldt ud, at det her er de enige om, og det er bundlinjen, siger Holger Schou Rasmussen.

- Lige nu er jeg glad for udspillet. Jeg synes, det arbejder i den rigtige retning, men der er langt vej til mål endnu. Jeg håber, der findes 90 fornuftige mennesker inde i Folketinget, der følger den retning, der er skabt med det her udspil, tilføjer han.

Borgmester drømmer om bedre balance i Danmark

Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (s), glæder sig også over udspillet, som hun kalder ambitiøs. Men det er ifølge hende for tidligt at sige, hvad betydningen bliver for kommunen.

- Det er ambitiøst udspil, der vil skabe en bedre balance i Danmark. Udspillet tager fat på problemerne i udligningen, som vi kender den i dag. Det vil sige, at der blandt andet lægges op til at afskaffe hovedstadsudligningen. Samtidig kigger man på selskabsskatterne, som har skabt en ubalance ved at tilgodese enkelte kommuner, udtaler Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i en pressemeddelelse.

bo-ea_39191_bh.indenrigsministeriet_.1.jpg
Læs også
Minister vil hjælpe Lolland efter udligningsfadæse
bo-ea_39191_bh.indenrigsministeriet_.1.jpg
Læs også
Minister vil hjælpe Lolland efter udligningsfadæse

Det er endnu for tidligt at sige, hvad betydningen bliver for Holbæk Kommune, fordi der ikke er konkrete tal for Holbæk Kommune.

- Det er alt for tidligt at sige, hvad det her konkret kan komme til at betyde for Holbæk Kommune. Men jeg er selvfølgelig tilfreds med, at regeringen erkender, at vi har nogle særlige udfordringer. Derfor er jeg naturligvis i udgangspunktet positiv overfor udspillet, udtaler Christina Krzyrosiak Hansen.

I morgen skal regeringen mødes med alle partier og vil her gennemgå tallene i udspillet, oplyste Astrid Kragh på pressemødet. Først derefter vil vi andre få indsigt i tallene.


Nyhedsoverblik