Borgmester om nedlagte busruter: - Regionen skal besinde sig

Lollands borgmester mener, at det er en regional opgave at bevare busrute 780, der står til at blive nedlagt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det skal den ikke.

Sådan lyder det fra Holger Schou Rasmussen (S), der er borgmester i Lolland Kommune. For med al sandsynlighed bliver busruten 780, der kører mellem Nakskov og Tårs Færgehavn nedlagt.

Det skyldes, at Region Sjælland er blevet pålagt at spare godt 23 millioner kroner, og de penge skal findes i den kollektive trafik. I dag mødtes politikerne i Udvalget for Trafik, Infrastruktur og Miljø for at udpege de ruter, som man enten vil nedlægge eller afkorte, og her var 780 stadig på dagsordenen.

- Det er en regional forbindelse mellem to infrastruktur-spor, altså mellem færgen og Lollandsbanen, og det mener jeg er en regional opgave, siger Holger Schou Rasmussen.

Han mener derfor, at det er regionens pligt at bevare strækningen.

Forhandlinger i næste uge

Bliver spareforslagene vedtaget, vil regionspolitikerne afholde møder med Movia og de berørte kommuner. Her skal kommunerne beslutte sig for, om de vil overtage buslinjerne fra regionen.

Artiklen fortsætter under boksen.

DISSE RUTER ER OMFATTET AF BESPARELSERNE

Men hvorvidt Lolland Kommune selv vil poste penge i at bevare busruten mellem Nakskov og Tårs, er for tidligt at svare på, lyder det fra borgmesteren.

- Nu har vi første omgang en forhandling med regionen i næste uge, siger Holger Schou Rasmussen.

- Derfra vil vi se, hvad det er for en position, regionen tager, men det er klart, at vi ikke kan efterlade folk, så de ikke kan komme videre til færgen. Og det kan vi heller ikke være bekendt overfor færgen Tårs-Spodsbjerg, at man ikke kan komme videre med offentlig transport fra Nakskov eller at man simpelthen ikke kan komme derud. Så det er vi nødt til at sikre på en eller anden måde.

Borgmester: Regionen skal besinde sig

Det er en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, der gør, at Region Sjælland er nødt til at tage sparekniven i hånden.

I aftalen lyder det, at landets regioner skal fratages midler til erhvervsfremme-opgaver. Derfor mister Region Sjælland 112 millioner kroner på næste års budget. Da regionen havde afsat 70 procent af de penge til den kollektive trafik, betyder det, at politikerne er nødt til at spare på området, da pengene nu skal retur til staten.

Lollands borgmester mener dog stadig, at rute 780 er bevaringsværdig.

- Jeg synes, at regionen skal besinde sig, og så skal de bevare den del af ruten, som binder to infrastrukturer sammen. Færgen og Lollandsbanen – og det er en regional opgave, lyder det fra Holger Schou Rasmussen.  

Faxe Kommune: Regnestykket går ikke op

Også Faxe Kommune bliver ramt af sparekniven. 

Sparekataloget lægger nemlig op til to ændringer: Busruten 263 skal nedlægges, og busruten 630R skal afkortes, så den ikke længere kører mellem Faxe Syd og Faxe Ladeplads.

Og det får store konsekvenser, mener borgmesteren i Faxe Kommune, Ole Vive (V).

- Det er gift for et område som Faxe Kommune. Det er to centrale ruter i vores kommune, som alle vores andre ruter er lagt op ad. Og hvis man fjerner dem fra ligningen, kommer regnestykket slet ikke til at gå op, siger han.

Hvorvidt kommunen skal overtage busruterne, er ikke utænkeligt, lyder det fra OIe Vive.

- Det kan ende med, at vi bliver nødt til det. Vi kan ikke fjerne rute 263 fra vores busnet, for så hænger resten af nettet simpelthen ikke sammen. Men udfordringen er, at vi allerede har mistet rigtig mange regionale busser, forklarer borgmesteren.

- Vi bliver i så fald nødt til at tage pengene til at dække busruterne fra en anden kasse. Vi har jo allerede lagt budgettet, slutter han.