Borgere har mistillid til myndigheder

Borgerne tror ikke på informationen fra myndighederne om atomaffaldet fra Risø. Det viser ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En spørgeundersøgelse blandt borgere i de lokalområder, der måske skal huse depotet med radioaktivt affald fra Risø, afslører blandt andet stor mistillid til myndighedernes information og sagsbehandling. Det Danske Center for Miljøvurdering ved Aalborg Universitet står bag undersøgelsen.

767 personer har deltaget i spørgeundersøgelsen, som blev gennemført i august i Lolland, Bornholm, Kerteminde, Skive, Struer og Roskilde

Godt 63 procent har f.eks. ingen eller meget begrænset tillid til de informationer, de får fra Sundhedsministeriet om atomdepotet. Til gengæld har de adspurgte stor tiltro til de borgergrupper, der har engageret sig i sagen. Her er der stor eller fuld tillid fra næsten 65 procent af deltagerne i undersøgelsen.

Borgerne mistænker også myndighederne for at skjule information for dem. Undersøgelsen viser, at 65 procent af de adspurgte tror, at myndighederne ikke kan eller vil udlevere information.

 

De kritiske røster
Professor Lone Kørnøv, som er leder af Det Danske Center for Miljøvurdering, understreger, at det er de kritiske røster, der kommer til orde i undersøgelsen, fordi den netop har sigtet mod at kortlægge holdningerne hos de mest berørte:

- Resultaterne viser, at processen indtil nu ikke har kunnet skabe den dialog og tillid, der er nødvendig for at samarbejde om at finde en fælles og holdbar løsning. Men svarene giver også grundlag for en række konstruktive forslag til den videre proces. Vi tror på, at hårdknuden kan løsnes, hvis man griber processen og vurderingerne anderledes an, siger Lone Kørnøv i en pressemeddelelse.