Blå partier vil bevare Dannelunde Skole: - Vi kan ikke efterlade landsbyen uden et skoletilbud

Byrådspolitikerne i Venstre og DF på Lolland stiller nu et kompromisforslag om skolen i Dannelunde. De vil bevare skolen til og med 3. klasse

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bølgerne går højt på Lolland, hvor forslaget til en ny skolestruktur er i høring. 

Politikerne er uenige om, hvad der skal ske med Dannelunde Skole i landsbyen Dannemare. Skolen har 64 elever fra 0. til 6. klasse. 

Socialdemokraterne, der har flertallet i Børne- og Skoleudvalget, vil lukke skolen. Argumentet er, at der er faldende børnetal.  

- Man skal tænke på, at vi som udvalg arbejder for og repræsenterer hele Lolland Kommune. Vi bliver nødt til at lave en opvejning af, hvad er bedst for hele kommunen. Når der er for få børn, må vi slå skolerne sammen, siger formanden for udvalget Kasper Roug (S).

quote Vi mener ikke, at man kan efterlade landsbysamfundet uden et skoletilbud. Vi er parat til at finde de penge, der skal til.

Henrik Høegh (V), byrådsmedlem, Lolland Kommune

Vil bevare skolen for de mindste

Men nu stiller byrådspolitikerne i Venstre og Dansk Folkeparti et kompromisforslag og foreslår, at kommunen fastholder en børnehave og en indskoling, der går til og med 3. klasse. Skolen går i dag til og med 6. klasse.

- Når vi er nede i de små klasser, er der nogle muligheder for samlæsning, og vi synes, at det er en god idé, at små børn kan starte i et lille, trygt miljø, hvor de kender dem, de går i skole med. Det er klart, at når man så bliver lidt ældre, ni-ti år, så er kravene og forventningerne til undervisningen i sprog og matematik større. I den alder er det ikke uforsvarligt, at børnene kommer med en skolebus til en større skole, forklarer Henrik Høgh (V) og uddyber, hvorfor det er vigtigt at bevare skolen for de mindste børn:

Artiklen fortsætter under videoen.

 

- Vi mener ikke, at man kan efterlade landsbysamfundet uden et skoletilbud. Vi er parat til at finde de penge, der skal til. Der er familier med børn i området, og det vil være svært at skaffe ny tilflytning, hvis der ikke er nogen tilbud til børn overhovedet. Der er ingen tvivl om, at en lukning af skolen vil få betydning i landsbysamfundet, siger Henrik Høegh.

Næstformanden i Børne- og Skoleudvalget, Eric Steffensen fra Dansk Folkeparti, er enig:

- Vi er gået til valg på at frede landdistrikterne, og vi kan ikke være bekendt overfor forældrene at lukke skolen. Småbørnsfamilier vil gerne have en skole tæt på, i hvert fald i de første år, og skolen er jo en del af det at holde livet i gang i Dannemare. Så det er et spørgsmål om vilje, siger Eric Steffensen.

En skole kræver opbakning

Fra Dannelunde Skole er der 11 kilometer til de nærmeste folkeskoler i Søllested og Nakskov. Flere borgerne i byen har netop valgt at bo i Dannemare og omegn, fordi der ligger en skole.

- Man flytter jo ikke et sted hen, hvor man skal fragte sit barn langt, når det skal i børnehave eller skole, siger Susanne Qvindbjerg Nielsen.

Nysted Skole kæmper med dårligt indeklima
Læs også
Forslag til ny struktur:
To skoler skal blive til syv - landsbyskole står til lukning
Nysted Skole kæmper med dårligt indeklima
Læs også
Forslag til ny struktur:
To skoler skal blive til syv - landsbyskole står til lukning

Et andet argument fra socialdemokraternes side for at lukke skolen har været, at forældrene i området fravælger skolen og vælger privatskole.

- Halvdelen af dem, der kunne bruge skolen, vælger den fra. Det er rigtigt, der har været tale om at lukke den før. Men så det er jo lige præcis i sådan en situation, at forældrene skal bakke op om den og lade deres børn gå på skolen. Ellers kommer vi jo aldrig nogle vegne, siger Kasper Roug.

quote (...)nu arbejder vi på at fastholde et tilbud til de små børn, og skal det lykkes, så kræver det, at forældrene bakker op om det

Henrik Høegh (V), byrådsmedlem, Lolland Kommune

En negativ spiral

Henrik Høegh er enig. Hvis skolen skal bevares, så er det vigtigt, at der er fuld opbakning.

- Flugten skyldes jo, at der gennem de sidste tre år er blevet talt om skolelukning, og det har jo den effekt, at så vil forældrene, hvis de har muligheden, bestemme, at deres børn skal begynde i privatskolen frem for den lokale skole. Så det er en negativ spiral. Men nu arbejder vi på at fastholde et tilbud til de små børn, og skal det lykkes, så kræver det, at forældrene bakker op om det, for der er en tendens til, at nogle forældre flytter deres børn i privatskoler. Men hvis vi, Venstre og DF, får vores vilje, får man en chance derude, og så forventer vi, at man støtter op om skolen og det lokalsamfund, man bor i, siger Henrik Høegh.

Høringsperioden om den ny skolestruktur løber til slutningen af maj, og den endelige beslutning skal tages til juni.


Nyhedsoverblik