Bispevalg er blevet test for fremtidens digitale valg

Der kan stemmes elektronisk til det kommende bispevalg i Lolland-Falsters Stift. Det er første gang i danmarkshistorien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 I morgen tikker en mail af historisk karakter ind i omkring 450 præster og menighedsrådsmedlemmers indbakke. Mailen indeholder afstemningsmateriale, der gør det muligt for modtagerne at stemme på deres fremtidige biskop i Lolland-Falsters Stift med ganske få klik.

Og dermed bliver det ikke bare første gang i danmarkshistorien, at et bispevalg foretages elektronisk, men også det første valg, hvor et så vigtigt offentligt embede besættes ved en digital afstemning.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Bemærkelsesværdigt valg

Bispeembedet er i dag den højeste post inden for folkekirken, der som organisation har et årligt budget på omkring otte milliarder kroner, og biskopper deler rang med både højesteretsdommere og departementschefer, når det gælder ceremonier ved hoffet.

060213-biskopper.jpg
Læs også
Nu er kandidaterne til bispevalget fundet
060213-biskopper.jpg
Læs også
Nu er kandidaterne til bispevalget fundet

Det er bemærkelsesværdigt, siger Carsten Schürmann, der er lektor på IT-Universitetet i København og leder af et internationalt forskningsprojekt om elektronisk valg, der afsluttes næste år.

- Der findes i dag elektroniske afstemninger ved mindre valg i forskellige foreninger. Men det her er den højeste stilling i en offentlig institution i det danske demokrati, som jeg har hørt om bliver besat på den måde.

Flere tekniske udfordringer

Ifølge Carsten Schürmann giver elektroniske afstemninger de fordele, at de er billigere, hurtigere og nemmere at organisere. Men når borgere ikke kan stemme digitalt til kommunal-, folketings- og europaparlamentsvalg, så skyldes det, at metoden også har ulemper.

080402AN_Poul_Joachim_Stender.jpg
Læs også
Tidligere landstræner blander sig i bispevalg
080402AN_Poul_Joachim_Stender.jpg
Læs også
Tidligere landstræner blander sig i bispevalg

- Der er mange tekniske udfordringer, som påvirker samfundets tillid til valghandlingen. Det er blandt andet svært for vælgerne at se, hvordan stemmerne optælles og føle sig sikre på, at ens stemme er hemmelig. Derudover har flere tilfælde af hacking og mistanke om russiske angreb på amerikanske computersystemer gjort tilliden mindre. I Danmark virker den politiske begejstring for digitale valg mindre end for 10 år siden," siger han.

Selvom bispevalg ikke virker som et oplagt mål for hackere, skal man ifølge Carsten Schürmann også her være forsigtig.

Det er ikke første gang, at folkekirken går foran digitalt. Ved menighedsrådsvalget i efteråret 2008 stod folkekirken for det første egentlige valg i Danmark, hvor det var muligt at stemme via nettet, og den mulighed benyttede halvdelen af dem, der stemte, sig af.

c.rygaard_38.jpg
Læs også
Tingsted-præst stiller op som kandidat til bispevalg
c.rygaard_38.jpg
Læs også
Tingsted-præst stiller op som kandidat til bispevalg

Nyhedsoverblik