¨

Beslutning om olieboring er udskudt - igen

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) skal give yderligere svar på en række politikeres spørgsmål angående olie-, gas- og geotermijagt på Lolland og Falster. Derfor er beslutningen om at give en tilladelse endnu engang udskudt. Foto: www.jeppebnielsen.com

Beslutningen om at tillade boringer efter olie, gas og geotermi på Lolland og Falster er blevet udskudt. Politikere vil have flere svar først.

Et hollandske firma vil gerne bore efter olie og gas og udvinde varme fra undergrunden på Lolland og Falster, men Folketingets Energiudvalg tøver med at give tilladelsen.

Onsdag var sagen oppe på et møde i udvalget, og her blev resultatet, at sagen er udskudt endnu engang.

Det sker, fordi Energiminister, Lars Christian Lilleholt (V) ikke har givet svar på en række spørgsmål til medlemmerne. Det skriver Altinget.dk.

Tilladelsen blev i begyndelsen anset som en teknikalitet, der bare afventede ministerens godkendelse, men siden er der gået politik i den.

Læs også Hollændere vil finde olie og gas på Lolland-Falster

Flere lokalpolitikere på Lolland og Falster har udtalt, at de ikke følte, at de er blevet inddraget i beslutningen.

Gode chancer for olie

Peter Britze, statsgeolog ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), har tidligere udtalt, at hollænderne har en vis chance for succes.

Undergrunden matcher nemlig en profil, som man kender sydfra, hvor det er lykkedes.

- Man ser den samme trend i Nordøsttyskland og Polen, hvor det har vist sig at være muligt producere olie og gas.

- Men det kræver, at man finder det. Enten er det der, eller også er det ikke, siger han.

Geotermi

  • Geotermi er en vedvarende energiform.
  • Geotermisk energi findes i undergrunden i form af varmt saltholdigt vand. Temperaturen i undergrundens jordlag stiger med dybden, da varme strømmer fra jordens indre mod jordens overflade. Varmen i vandet kan udnyttes til energi.
  • I et geotermisk anlæg pumper man varmt vand op til overfladen gennem en boring. Her indvinder man varmen ved hjælp af varmevekslere, før man pumper det afkølede vand ned i undergrunden igen. Ved større geotermianlæg kan der laves flere boringer, så der kan produceres og injiceres større mængder vand. 
Kilde: Energistyrelsen
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App