Behandlingssted for alkoholdemente bør bevares

Danmarks førende misbrugs-ekspert kritiserer nu Lolland kommune for at lukke Danmarks eneste behandlingssted for alkoholdemente.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan være svært at få en dagligdag til at fungere, når man lider af alkoholdemens. Sygdommen kan som den eneste form for demens kureres, hvis man altså får behandling.

 

Lolland Kommune har på grund af besparelser valgt at lukke Toftegård, der er det eneste behandlingstilbud i Danmark for mennesker med alkoholdemens. Ifølge den daglige leder på Toftegård er det en helt forkert beslutning.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at vi passer på vores medborgere. Vi går ind og helbreder dem, så de igen får livskvalitet og kan klare sig i eget hjem med støtte fra det offentlige, siger Sofie Toft, der er daglig leder på Toftegård.

Den daglige leder bliver bakket op af misbrugseksperten Henrik Rindom.

- Det er umiddelbart en dårlig idé at lukke en institution, der har ekspertise i behandling af alkoholdems. Vi har så mange alkoholdemente, der har brug for behandling. Hvis de kommer hjem i egen bolig, så bliver situationen typisk meget værre, og det kan blive dyrt for kommunen, siger Henrik Rindom, der er misbrugsekspert på Hvidovre Hospital.

Og hvis den tidligere beboer Elsebeth Jørgensen ikke havde fået hjælp, så havde livet for længst været slut.

- Jeg var død. Jeg var holdt op med at spise, men det fik de mig langsom til. Jeg var så lagt ude, at jeg ikke kunne stå eller gå, siger Elsebeth Jørgensen.

Men efter ni måneder i behandling lærte hun at tage ansvar for sin egen hverdag ved at blandt andet at passe dyr og lave mad. Nu har hun lagt alkoholen på hylden og er flyttet i egen bolig.

Ifølge Henrik Rindom burde Lolland Kommune udnytte den ekspertise, som de har opbygget på området

- Jeg mener, at kommunen i stedet for at nedlægge Toftegård burde sælge pladser til de omlæggende kommuner og tjene penge på det, siger Henrik Rindom, der er misbrugsekspert på Hvidovre Hospital.

TV2 ØST har i dag talt med Lolland Kommune, og ifølge dem er beslutningen om at lukke behandlingsstedet truffet, og de vil derfor ikke kommentere sagen.