¨

Begejstrede museumsfolk holdt speeddating på tværs af landegrænser - scorede gode ideer

Stormfodssøjlen i Rødbyhavn var et af målene for weekendens dansk-tyske kulturarvsdage på Lolland. Foto: Dirk Keil - Museum Lolland Falster

Den danske kulturarv ligger tæt op af den tyske. Derfor er museumsfolk på begge sider af grænsen begyndt at samarbejde om at få bedre ideer.

Nogle få minutter i enerum – og så kan langvarige partnerskaber være blevet til virkelighed.

Speeddating-arrangementer var for nogle få år siden meget populære i Danmark – men nu ideen blevet overtaget og videreudviklet af en gruppe museums- og kulturarvsfolk fra begge sider af den dansk-tyske grænse.

De skal nu bruge tankerne til at få endnu bedre ideer til, hvordan de kan fremstille kulturarven på den danske og tyske side af grænsen.

Speeddating-arrangementet var en del af de dansk-tyske kulturarvsdage, der blev afviklet i Holeby i weekenden.

- En kort snak med nogen, der havde en helt anden indfaldsvinkel til det samme emne, viste sig at være fantastisk produktivt.  Det var tænkt som en udvidet kaffepause, hvor deltagerne skulle lære hinanden bedre at kende, men er nok det, der skabte allerstørst begejstring og inspiration blandt deltagerne, siger Anna Elisabeth Jensen, der er souschef på Museum Lolland-Falster.

Med sådan et speeddating-arrangement kan man let score gode ideer og få inspiration med hjem

Anna Elisabeth Jensen, souschef, Museum Lolland-Falster

Handler om gode ideer

Anna Elisabeth Jensen kan ikke sætte tal på, hvor mange projekter, der er kommet ud af snakkene, men mener, at det er mange. Blandt andet er der opstået samarbejder mellem frivillige medarbejdere over landegrænserne. Samtidig kan der være sat gang i tanker, som i de kommende år måske kan realiseres.

- Det handler om, at vi er så forskellige, og på den måde kan have meget forskellige indfaldsvinkler til de stofområder, som ellers på mange måder ligner hinanden på både den tyske og den danske side af grænsen, siger hun.

Det er første gang kulturarvsdagene afholdes.

Er kulmination på flere projekter

Kulturarvsdagene er kulminationen på både flere gamle og nye projekter internationale projekter og samarbejder – og dagene vil blive afholdt igen i de kommende år, fastslår Anna Elisabeth Jensen.

Hun peger på et emne som klimaforandringer som noget, som museerne med fordel kunne se på.

- Vores område har undergået enorme forandringer i den tid, hvor her har boet mennesker i Danmark. Og det sker også lige nu, hvor landskab forandrer sig. Hvis man tager en by som Rødby, så er den i praksis opstået efter den store stormflod i 1872. Og nu kommer byens kort til at forandre sig igen, når den nye tunnel til Tyskland bygges, siger hun.

Hun mener, at det har en meget stor værdi, at sætte museums- og kulturarvsfolk sammen for at diskutere og ideudvikle.

- Det her er ikke noget, der i sig selv skaffer flere penge eller nye projekter på banen. Men med sådan et speeddating-arrangement kan man let score gode ideer og få inspiration med hjem. Og det synes jeg er helt fantastisk, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App