Beboer amok på sikret bosted - stak ansat tre gange med knust flaske

En psykisk uligevægtig beboer angreb mandag en ansat på Kofoedsminde i Rødby.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ansat på det sikrede bosted Kofoedsminde i Rødby blev mandag aften omkring klokken 18 angrebet af en beboer bevæbnet med en knust flaske.

Det bekræfter Kofoedsminde og Region Sjælland overfor TV2 ØST.

- Det er en meget ubehagelig situation, og vi gør rigtig meget for at undgå det. Heldigvis kom medarbejderen ikke alvorligt fysisk til skade. Efter en grundig undersøgelse på sygehuset blev den pågældende sendt hjem igen, siger forstander Kay Jokil.

Kofoedsminde er en specialinstitution for voksne udviklingshæmmede og den eneste af sin art i Danmark.

Nogle af de farligste

Der bor omkring 90 beboere på Kofoedsminde, der enten er anbragt på stedet i kraft af en dom eller som en foranstaltning på grund af deres farlighed.

- Vi har et omfattende sikkerhedsberedskab, fordi nogle af de farligste mennesker i Danmark sidder hernede. Heldigvis er det meget sjældent, at der sker noget, der er så tæt på at være så alvorligt som her, siger Kay Jokil.

Han oplyser, at der var flere ansatte tilstede, da hændelsen fandt sted. De er alle blevet tilbudt krisehjælp og samtaler med en psykolog, oplyser han.

- Der er ingen tvivl om, at det har været meget ubehageligt at blive udsat for sådan noget som dette. Det er vi meget opmærksomme på, så vi kan forhindre, at det gentager sig, oplyser han.

Sikret afdeling

Hændelsen mandag skete i fællesområdet på en sikret afdeling, hvor beboeren tilsyneladende uden grund havde set sig vred på den ansatte, der blev overfaldet.

- Der er tale om en stærkt uligevægtig beboer, og der var allerede et højt sikkerhedsniveau omkring vedkommende, da hændelsen skete, forklarer Kay Jokil.

Flasken er tilsyneladende blevet smuglet ind udenom sikkerhedskontrollerne på stedet.

- Vores hverdag er indrettet på, at det skal undgås. Men det kan ske. Nu ser vi på, om vi han hindre det til en anden gang. Vi har allerede et meget højt sikkerhedsniveau her på stedet. Beboerne må ikke have ting, der kan bruges som våben - og vi må inddrage ting, der kan gøre skade. Samtidig er for eksempel knive og værktøj altid låst inde - og hvis det er i brug, sat fast til væggen, siger Kay Jokil.

Overført til fængsel

Mens den ansatte får tilbudt krisehjælp, så er beboeren, der førte den knuste flaske, imidlertid overført til videre afsoning i et fængsel efter hændelsen.

- Vi kan i hvert fald sige, at det ikke kan gentage sig med den samme beboer. Samtidig er vi i gang med at evaluere hændelsen for at sikre, at det ikke sker igen på samme måde med andre, siger Kay Jokil.

- I første omgang drøftes det på et personalemøde på afdelingen. Samtidig kommer der arbejdsmiljøkonsulenter og gennemgår, om der var sikkerhedsmæssige brister i den enkelte situation. I det hele taget er sikkerhed her på stedet hele tiden en løbende proces, hvor vi forsøger at gøre det bedre, siger han.

Skete på fællesområde

Han fastslår dog, at der er grænser for, hvad personalet kan i og med, at Kofoedsminde ikke er et fængsel, men en institution.

- Det er ikke sådan, så beboerne har celler, hvor vi kan låse dem inde. De enkelte afdelinger er låst af, men beboerne må gå ind og ud af deres bolig, som de vil. Det var på en af disse afdelingers fællesområder, at overfaldet skete.

Han understreger, at der var meget personale til stede, da situationen fandt sted.

- Der har været hændelser på flere andre bosteder de seneste år. Nogle af disse hændelser har været meget alvorlige med dødelig udgang. Men jeg vil gerne understrege, at situationen her har været en helt anden. Der har været meget personale til stede - og det lykkedes da også hurtigt at få hændelsen stoppet og få alt under kontrol igen, siger han.

- Vi er hele tiden klar til at håndtere hændelser som denne. Vi er på Kofoedsminde, og vi er indstillet på at kunne håndtere det, fordi mange af vores beboere er farlige. Heldigvis går det meget, meget sjældent galt som her, siger han.