Babyboom i Knuthenborg Safaripark - endnu en giraf er født

For anden gang på tre uger er der blevet født en ny girafunge i Knuthenborg Safaripark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er babyboom i Knuthenborg Safaripark. På tre uger er der blevet født to hangiraffer, begge mellem 50 og 70 kilo tung og to meter høje. Senest kom girafungen Kobus til verden onsdag aften.

- Det er en af vores fem-årige hunner, Cijana, som har fået en kalv. Han er en stor basse, næsten lige så stor som hans halvbror, Dayo, fortæller dyrepasser Anita Holm, der er driftschef for dyreafdelingen i Knuthenborg Safaripark.

Fødslen af giraffen gik, som den skulle. Selvom det kan se voldsomt ud, at giraffen falder med hovedet først, så er det lige som det skal være.

- Med de fleste kalve kommer de med forbenene først, og så kommer hovedet. Kommer de den anden vej, så er det, at det kan give komplikationer, siger Anita Holm, der understeger, at de sagtens kan klare faldet på omkring en meter.

- Der er ret langt ned, ja, men de har en ret hård hjerneskal, så det sker der ikke noget ved.

Så naturligt som muligt

Når giraffer bliver født, går der ikke længere end halv time, før de både kan stå og løbe - og det er der en god forklaring på.

- Hos os skal de jo ikke være bange for noget, men fra naturens side skal det gå ret stærkt. Når de først kommer ned, skal de inden for kort tid kunne komme op og afsted igen i forhold til fjender og rovdyr, fortæller Anita Holm.

En ordentlig krabat. Sådan lyder vurderingen af broren Dayo, der 17. januar blev født i Knuthenborg Safaripark på Lolland. Han vejede mere end 70 kilo ved fødslen og var cirka to meter høj.

Oftest går giraf-fødslerne helt efter planen, og dyrepasserne vil da også helst undgå at blande sig. 

- Vi vil helst ikke blande os i de her ting. Det skal være så naturligt som overhovedet muligt. Det vil sige, at den selv kommer op, at de andre kommer hen og siger hej til den, og at den selv begynder at die, forklarer Anita Holm.

- Den første dag, går vi dog ind, når vi har set, den er begyndt at dige. Her giver vi den et chipmærke, og giver dem det her blå mærke ved navlen, så vi sikrer os, der ikke går infektion op igennem navlestrengen. Det bliver vi nødt til at gøre ret hurtigt, inden den bliver alt for stor og stærk, siger Anita Holm.

Dyrepasserne giver dyrene navne 

Den nye giraf har fået et afrikansk navn, ligesom sin halvbro Dayo, der har fået et afrikansk drengenavn.

Den nye giraf har fået navnet Kobus, der ifølge Anita Holm betyder "greb han hæle". Det navn har han fået, da hans sparkede ud efter dyrepasserne, da de skulle give ham sin chip.

- Dyrepasserne får lov til at bestemme dyrenes navne. De har så valgt et navn med "K" efter farens navn Khari.

Med de to seneste udvidelser i girafflokken har Knuthenborg Safaripark i alt 15 giraffer. De var godt klar over, at der var to nye på vej i starten af 2021, men nu håber safariparken, at girafferne vil tage en lille pause.

- Det var den sidste, vi manglede. Vi håber, at vi først får nye igen til næste vinter. Vi er ved at være lidt presset på pladsen i vores vinterstald. Der skal være plads til alle mand, så de kan gå rundt og være sig selv. Så det passer fint, vi lige kan holde en lille pause, siger Anita Holm.

Den næste uge blive den nye giraf holdt inden døre, men inden længe skal den udenfor i dagtimerne sammen med resten af flokken. 

- De første par dage holder vi dem inde, så vi er sikre på, de kan holde varmen, når det er så koldt. Men ellers kommer den ud sammen med flokken og er sammen med flokken hele tiden.

Knuthenborg Safaripark åbner for gæster den 1. april, hvor man altså kan få et kig til de to nye giraffer.