Asylchef: Vi indberetter hellere en gang for meget

Hvis medarbejdere på asylcentrene har mistanke om radikalisering, så skal de hellere indberette en gang for meget, siger asylchef på Langeland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste 11 måneder har medarbejderne på Center Holmegaards asylcentre på Fyn og Sjælland fire gange indberettet en mistanke om radikalisering hos en af asylansøgerne.

Det viser en aktindsigt i indberetningerne, som TV 2 har søgt.

En af indberetningerne på Center Holmegaard finder man på asylcentret på Havneskolen i Rødby. Men ifølge centerleder Ulrik Pihl er det bedre at indberette mistanker én gang for meget end én gang for lidt, og derfor betyder indberetningerne ikke nødvendigvis, at beboerne er radikaliserede.

- Det er en mistanke og ikke en stempling af den enkelte asylansøger, siger han.

Ikke uddannet til at undersøge

Ifølge ham er det vigtigt, at alle mistankerne kommer videre til de rette myndigheder.

- Vi kan se nogle ting på vores centre, som gør, at vi har en mistanke. Men vi er ikke uddannede til konkret at vurdere eller undersøge, om en beboer er radikaliseret, siger Ulrik Pihl.

På Havneskolen i Rødby var der i marts en situation, hvor en beboer angiveligt truede andre på centret, der sørgede over terrorangrebet i Belgien. Det fik manden til at sige, at man ikke måtte tale dårligt om Islamisk Stat, for ”de er de ægte muslimer”.

Og oplevelser som dem er medarbejdere forpligtet til at indberette, siger Ulrik Pihl.

- Det er vi, så man kan finde ud af, om de bare var et udbrud, eller om det var en enkeltstående situation. Og det er ikke vores opgave. Vores opgave er at indkvartere, underholde og skole asylansøgerne, og den anden opgave ligger ved politiet og PET.

Arbejder præventivt

Når asylcentrene indberetter en mistanke, så skal politiet ind over sagen. Det er dem, der vurderer, om situationen var så alvorlig, at efterretningstjenesten skal ind over. Og PET ønsker ikke at oplyse til TV 2, hvor mange af indberetninger, der er havnet på deres bord.

Så asylcentrene fortsætter med at indberette i håbet om, at de på den måde kan være med til at forhindre yderligere radikalisering hos beboerne.

- Vi arbejder præventivt med beboerne blandt andet omkring de signaler, de sender til omgivelser. Og det er vigtigt, at vi på den måde er med til at stoppe radikaliseringen så hurtigt som muligt.

Sådan ser Indberetningen fra asylcentret på Havneskolen i Rødby ud.
Sådan ser Indberetningen fra asylcentret på Havneskolen i Rødby ud. Foto: Aktindsigt TV 2

 


Nyhedsoverblik