Arresthus lukker efter 150 år - personalet skal bruges andre steder

Maribo Arresthus lukker fra i dag, selvom antallet af varetægtsfængslede er steget. Ifølge Kriminalforsorgen handler det om at omrokere personalet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For sidste gang bliver nøglerne drejet rundt i dag i Maribo Arrest.

- Det er en sorgens dag. Sådan en historie, der pludselig lukker og slukker. Fængslet har stået siden slutningen af 1800-tallet, og nu har det sidste personale forladt bygningen, siger Henrik Hansson, enhedsleder, Maribo Arrest.

Fredag er det sidste gang, han smækker og låser de store træmmedøre i arresten.

quote Vi har en anden måde, vi skal passe på de her mennesker, end vi havde i gamle dage, og det er sørgerligt måske, men det er en virkelighed, vi er nødt til at beskæftige os med

Rasmus Andersen, områdedirektør, Kriminalforsorgen

Men der er en simpel forklaring på lukningen, ifølge områdedirektør Rasmus Andersen fra Kriminalforsorgen. 

- Det er, fordi vi simpelthen har brug for folkene et andet sted, siger Rasmus Andersen.

Et simpelt regnestykke

Antallet af varetægtsfængslede er steget, viser tal fra Kriminalforsorgen. Samtidig er antallet af fængselsbetjente faldet som følge af et tidligere fald i antallet af varetægtsfængslede.

Det betyder, at Kriminalforsorgen har et puslespil, der skal gå op, for at man kan udnytte mandskabet fuldt ud. På Sydsjælland, Lolland og Falster betyder lukningen af flere små arresthuse, at mange af de varetægtsfængslede sendes til det nybyggede Storstrøm Fængsel, som giver nye muligheder. 

- De her gode gamle arresthuse som det her har mellem 15 og 25 indsatte, og vi bruger omkring 10-12 mand til at køre sådan et sted, forklarer Rasmus Andersen og uddyber:

- I Storstrøm Fængsel, som er vores nye institution, der kan vi have 54 indsatte til 14 medarbejdere. Så det er sådan et simpelt regnestykke, at vi mangler folk, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Enhedsleder Henrik Hansson har låst og lukket træmmedøren for sidste gang i Maribo Arrest.
Enhedsleder Henrik Hansson har låst og lukket træmmedøren for sidste gang i Maribo Arrest.
Foto: Camilla Laursen - TV ØST

Kriminaliteten er blevet grovere

Samtidig peger han på, at kriminaliteten har ændret sig de senere år, og det har indvirkning på, hvordan man skal håndtere de indsatte.

- Vi har en anden måde, vi skal passe på de her mennesker, end vi havde i gamle dage, og det er sørgerligt måske, men det er en virkelighed, vi er nødt til at beskæftige os med, siger Rasmus Andersen.

Han forklarer, at behovet for fængselspladser på den måde har ændret sig.

- Der er to grunde til at lukke. Den ene handler om den konkrete personalemangel, den anden handler om, at hvis vi kigger på Kriminalforsorgen generelt, så har vi en 3-400 pladser ledige. Det er bare i de forkerte sektorer. Vi har lige lukket et åbent fængsel i Jylland, fordi vi har brug for lukkede pladser, så på den måde prøver vi på at tilpasse de her ting. Men det er en løbende proces, siger Rasmus Andersen.

Han tilføjer, at 54 pladser vil blive frigivet i Storstrøm Fængsel, når arrestanterne fra Køge Arrest flyttes tilbage, så snart ombygningen af denne er slut. 

Men ifølge ham er der også planer for et nyt områdearresthus, som i sidste ende skal løse manglen på pladser.

- Vi bygger et stort nyt områdearresthus på Sjælland, det er man i gang med at have på tegnebrættet nu her, som kan huse omkring 200 mennesker, siger han og tilføjer, at det skulle være klar om seks til otte år.

Maribo Arrest er lukket, og i stedet benytter man fremover Storstrøm Fængsel. 
Maribo Arrest er lukket, og i stedet benytter man fremover Storstrøm Fængsel. 
Foto: Camilla Laursen - TV ØST