Affaldsselskaber: - Ministeren underdriver pris på ny affaldssortering

55 kroner vil det koste ekstra, når danskerne fra næste år skal sortere i ti typer, siger ministeren. Den pris har ingen gang på jord, lyder kritikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra næste år skal danskerne sortere affald i ti fraktioner. Det blev præsenteret på et pressemøde om Klimaplanen den 18. maj 2020. Her kunne miljøminister Lea Wermelin (S) fortælle, at det nye initiativ i gennemsnit vil gøre det 55 kroner dyrere per husstand årligt at få afhentet affald.

quote Vores priser er hentet i virkelighedens verden

Poul-Henrik Pedersen, formand, REFA

Men den beregning vækker kritik fra flere fronter – blandt andet fra affaldsselskaber på Vest- og Sydsjælland, som mener, det bliver langt dyrere at håndtere de mange affaldstyper.

Herfra bliver der nu i et åbent brev til miljøminister Lea Wermelin (S) stillet spørgsmål til grundlaget for beregningerne.

- Vi spørger ministeren, hvad der gør, at de kommer frem til den pris. Vores priser er hentet i virkelighedens verden, vi baserer vores beregninger på tal, vi har hentet i udbud, siger Poul-Henrik Pedersen (Guldborgsundlisten), som er formand for REFA, der dækker Guldborgsund og Lolland Kommune.

Han understreger, at REFA ikke er imod øget sortering.

- Men det, vi beder om, er, at de melder ærligt ud til borgerne, hvilken pris de skal forvente. Vi ved godt, hvem der får øretæverne, når først regningerne bliver sendt . 

1.300 kroner dyrere 

Ifølge REFA skal der både investeres i nye skraldespande og nye biler.

REFA - affaldssortering
Læs også
Ny affaldsplan: Op mod 1300 kroner i ekstraregning til Sydhavsøerne
REFA - affaldssortering
Læs også
Ny affaldsplan: Op mod 1300 kroner i ekstraregning til Sydhavsøerne

Dertil kommer, at i en landkommune gør de store afstande, at affaldsafhentningen bliver dyrere. Og selvom der er penge at hente på salget af sorteret affald til genanvending, så har det ikke ændret ved, at man i REFA er nået frem til, at den nye affaldssortering i hvert fald bliver 1.300 kroner dyrere per år, understreger formanden.

- Der er en masse ting, som ikke er indtægtsgivende. Det er der taget højde for i vores beregninger, det har vi kendt hele tiden. Det er ikke nye tal. Der er taget højde for det hele, og for netop ikke at overdrive har vi sagt, at de her 1.300 kroner kommer det i hvert fald til at koste, fastslår Poul-Henrik Pedersen.

Ordfører kan ikke genkende beregninger

Til DR siger socialdemokratiets miljøordfører, Mette Gjerskov, at det vil blive dyrere for de kommuner, som sorterer meget lidt i forvejen, sammenlignet med kommuner som i forvejen sorterer meget, når alle landets kommuner fra 1. juli næste år skal sortere husholdningsaffald i ti typer.

quote De tal, jeg hører fra REFA, er meget langt væk fra de beregninger, vi har fået fra COWI

Mette Gjerskov (S), miljøordfører

Men hun kan ikke genkende REFAs beregninger.

- De tal, jeg hører fra REFA, er meget langt væk fra de beregninger, vi har fået fra COWI og fra ministeriet, og som hele den brede forligskreds har fået at basere den her aftale på, siger hun.

Ifølge Mette Gjerskov skal man holde for øje, at der med den bedre affaldssortering også kommer indtægter til affaldsselskaberne, som får en bedre pris for affaldet, når det er sorteret bedre.

Hos REFA påpeger Poul-Henrik Pedersen, at man allerede i dag kører en meget fin type sortering af plast på Lolland og Falster.

Her bringer borgerne selv deres plastaffald til i alt 14 forskellige genbrugsstationer på øerne. Her bliver plasten sorteret i 15 typer på hver genbrugsplads, hvilket betyder, at andelen af genanvendelse når helt op på 80 procent.

Den mere findelte sortering øger også salgsværdien af genbrugsplasten sammenlignet med den blandede plast, som indsamles ved husstandene, oplyser REFA.


Nyhedsoverblik