83-årig har sat dele af Femern-projektet i stå: - Vi er meget glade

En gruppe tyske borgere har klaget over, at man graver i et område med fredede rev. Den tyske domstol har derfor stoppet gravearbejdet midlertidig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hendrick Kerlen er 83 år gammel og har netop sat dele af Femern Bælt-byggeriet i stå.

- Vi er meget glade. For vores moral er det et stort boost, fortæller Hendrick Kerlen.

83-årig Hendrick Kerlen har været med til at indgive en klage om tre rev.
83-årig Hendrick Kerlen har været med til at indgive en klage om tre rev. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

I årevis har den borgergruppe på Femern, hvor den 83-årige er formand, kæmpet mod tunnelforbindelsen. Nu har retten lyttet til dem. Efter at have indgivet en klage om tre rev, der er fredet efter både tysk og europæisk lovgivning, er gravearbejdet ud for Femern midlertidig stoppet.

- De er ekstraordinære på grund af de mange forskellige arter. Og arter, man troede var uddøde, er blevet fundet her på revene ved Femern Bælt, forklarer den 83-årige.

Femern A/S er ikke bekymret

At retten har godkendt klagen betyder, at gravearbejdet omkring stenrevet cirka tre kilometer ude for den tyske kyst midlertidig er standset. Det vil det være, indtil den tyske domstol har undersøgt klagen til bunds.

Men det bekymrer ikke bygherren. Ifølge kommunikationschef hos Femern A/S, Morten Kramer Nielsen, er der nemlig tale om en meget lille del af det store projekt.

Kommunikationschef hos Femern A/S, Morten Kramer Nielsen, er ikke bekymret over den midlertidige standsning.
Kommunikationschef hos Femern A/S, Morten Kramer Nielsen, er ikke bekymret over den midlertidige standsning. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

- Det er under to procent af området, vi har med at gøre. Så de øvrige 98 procent af området, det arbejder vi sådan set bare videre på. Der skal laves en 18 kilometer lang tunnelrand, og der skal graves og flyttes en del mængde jord. Så på den måde betyder det selvfølgelig noget i det specifikke område, men ellers fortsætter arbejdet.

Den tilgang kan professor i miljøret ved Københavns Universitet, Peter Pagh, dog ikke forstå. Han mener, at det er svært at fortsætte arbejdet i Danmark så længe, man ikke kender til den tyske afgørelse.

Læs også
Tysk domstol stopper gravearbejde på Femern-forbindelsen
Læs også
Tysk domstol stopper gravearbejde på Femern-forbindelsen

- For så får vi en tunnel, der ender ude i havet, og det er nok ikke meningen. Så de danske myndigheder må nok overveje, om man kan fortsætte indtil, det er afklaret, hvad der skal ske på tysk side.

Professoren har allerede for flere år siden sagt, at man i forbindelse med byggeriet skal være opmærksom på fredede områder.

- Der sagde jeg bare, at man skulle være opmærksom på i det her, at de tyske domstole fortolker reglerne om opsættende virkning mere alvorligt. Derfor er det meget vigtigt, at man ikke undervurderer skadevirkninger på natura 2000-området.

Professor Peter Pagh har tidligere sagt, man bør være opmærksom på fredede områder.
Professor Peter Pagh har tidligere sagt, man bør være opmærksom på fredede områder. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Femern A/S har kalkuleret med, at der er en risiko for klager. Derfor vil denne klage ifølge dem heller ikke få betydning for, hvornår forbindelsen er klar.

- I sådan et stort projekt vurderer man altid de forskellige risici, der er. Og vi har også set, at det her kunne være en risiko, at der kunne komme en klage på det her, så det har vi også taget højde for i vores tidsplan for projektet, siger Morten Kramer Nielsen.

Det er dog ifølge Peter Pagh ikke givet, at byggeriet kun er indstillet i en kortere periode. Han forklarer, at hvis den tyske domstols undersøgelse fører til, at tilladelsen ophæves, skal der meddeles en ny tilladelse. Noget der kan tage flere måneder.

Modstandsgruppe holder skarpt øje

Stod det til den tyske modstandsgruppe så de helst, at hele Femern-projektet blev stoppet. Den kamp har de dog opgivet. Alligevel holder de forsat skarpt øje med byggeriet.

Den tyske modstandsgruppe holder skarpt øje med byggeriet.
Den tyske modstandsgruppe holder skarpt øje med byggeriet. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Vi er realistiske og ved, at projektet vil blive fuldført. Men vi vil følge projektet, og vi vil sikre, at Femern Bælt A/S lever op til forpligtigelserne i byggetilladelsen.

Det forventes, at den tyske domstol har taget stilling til klagen om tre måneder.


Nyhedsoverblik