80 gudstjenester aflyst på grund af tomme kirker

Flere af landets kirker kæmper med manglende kirkegængere. Sidste år blev 80 gudstjenester aflyst i Lolland-Falsters stift, fordi der ikke kom nogen til dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tomme kirker udfordrer i især Lolland-Falsters Stift, hvor flere end 80 søndagsgudstjenester sidste år måtte aflyses, fordi der ikke kom nogen. Det skriver Berlingske.

Løsningen kan være at lukke flere kirker, men den tanke huer ikke stiftets biskop Steen Skovsgaard. Til gengæld kan det blive nødvendigt at ændre flere af kirkerne til kun at holde åbent ved særlige højtider og lejligheder. Dem er der allerede 5 af i Lolland-Falsters Stift nu ud af de 107 kirker, der er i området.

I Roskilde Stift bliver omkring 70 af de cirka 19.000 gudstjenester årligt aflyst, og her har de forsøgt at dæmme op for de såkaldte messefald med andre metoder.

Gudstjenester på andre tidspunkter

En forsøgsordning har siden 2011 gjort det tilladt at lægge gudstjenesterne mere frit, og det ser ud til at hjælpe.

- Det har den fordel, at man i højere grad kan undgå at lægge gudstjenester på tidspunkter, der ikke passer så godt i forhold til, hvad folk ellers skal. For eksempel de tidlige morgen­gudstjenester, siger biskop Peter Fischer-Møller fra Roskilde og tilføjer, at der er planer om at gøre ordningen permanent.