67 fyret på MHI Vestas - nu får de nødhjælp fra en særlig pulje

Jobcenteret i Lolland Kommune har fået 959.000 kroner til en jobindsats, der skal hjælpe 67 fyrede Vestas-medarbejdere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En lille million kroner skal nu gøre det muligt hjælpe nogle af de medarbejdere, som netop er blevet fyret på vindmøllefabrikken MHI Vestas i Nakskov.

11. august meddelte MHI Vestas, at 98 stillinger skulle nedlægges. Efterfølgende forhandlinger har fået det tal reduceret til 67. Det er de 67 medarbejdere, som der nu skal gøres en særlig indsats for.

Og derfor er jobcentret på Lolland allerede gået i gang.

- Vi har tilbudt alle de fyrede en samtale i opsigelsesperioden, hvis de er interesserede, fortæller Per Bech Grønning, jobcenterchef i Lolland Kommune.

- Jo flere, vi kan hjælpe videre, inden de mister jobbet, jo bedre, siger han.

De 959.000 kroner er bevilget fra en særlig pulje, der skal hjælpe ved massefyringer – og der kan tages hensyn til, hvis fyringerne sker i et område, hvor det lokale arbejdsmarked har svært ved at samle de fyrede op.

quote Jo flere vi kan hjælpe videre, inden de mister jobbet, jo bedre

Per Bech Grønning, jobcenterchef, Lolland Kommune

Og fyringerne på Vestas er en stor mundfuld for Lolland lige nu. Derfor har jobcenteret da også søgt pengene – og fået dem.

- En stor del af de fyrede er ufaglærte. Nogle af dem vil få brug for opkvalificering til noget andet, så de kan blive attraktive for andre virksomheder. Og det koster jo, siger Per Bech Grønning.

Efteruddannelse er allerede gået i gang

Hos 3F på Lolland, hvor en del af de afskedigede er organiseret, fortæller formand Steffen Rasmussen, at man i samarbejde med jobcenteret allerede er gået i gang med at tilbyde efteruddannelse.

- Det er tilbud i almene kundskaber som dansk og matematik, men det er også kortere kurser i arbejde som kranfører eller et gaffeltruck-kursus, fortæller Steffen Rasmussen.

Femern-forbindelsen er den helt store arbejdsplads i området, som mange kigger efter, og jobcenterchef Per Bech Grønning siger da også, at han klart ser muligheder for beskæftigelse til nogle af de opsagte der.

Og han får støtte af beskæftgelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Jeg håber, at man med en hurtig indsats kan hjælpe de afskedigede til at finde et nyt job inden længe, og jeg synes, at det er ganske klogt, at man målretter indsatsen til de nye job, som Femern-byggeriet skaber, siger han.

Ledigheden på Lolland ligger lige nu over landsgennemsnittet, men ikke ret meget. Vestas-fyringerne vil naturligvis presse den statistik, og derfor er Per Bech Grønning rigtig glad for at få ’nødhjælp’ til situationen.

- Vi har også andre, der skal have hjælp. Det skulle jo nødigt gå ud over dem, siger han.