54 boliger står igen til nedrivning: - Det har været hårdt for beboerne

54 boliger i Bandholm skal rives ned. Kommunen har nu givet positivt tilsagn for anden gang. Beboerne har nu fået vished.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- På sin vis er det en forløsning.

Sådan siger formanden for beboerforeningen for Bandholm Vænge på Lolland, Leif Warner, til TV ØST.

quote Det har været meget hårdt. Det har skabt mange frustrationer for beboerne. Det der med, at der ikke var nogen tidshorisont, det var nok det værste

Leif Warner, beboerforeningsformand, Bandholm Vænge

For Lolland Kommunes økonomiudvalg har netop torsdag givet positivt tilsagn til, at de 54 almene boliger på Bandholm Vænge skal rives ned. Og det er ikke første gang, at politikerne sætter en plan for nedrivning i gang. 

Beboerforeningen besluttede selv tilbage i 2016 at kaste håndklædet i ringen og indstille de 54 boliger til nedrivning. Den beslutning bakkede byrådet i Lolland Kommune op om samme år og foretog de nødvendige godkendelser til nedrivningen.

Men så dukkede en køber op, der ville købe stedet med henblik på at bruge boligerne til ferielejligheder, ifølge Lolland Kommune. Der kunne dog ikke opnås enighed om prisen, og derfor gik købet i vasken sidste år.

For mange boliger på Lolland

Ifølge beboerforeningsformanden har beboerne i perioden, siden beslutningen blev taget i 2016, været fanget i et vakuum på grund af uvisheden.

- Det har været meget hårdt. Det har skabt mange frustrationer for beboerne. Det der med, at der ikke var nogen tidshorisont, det var nok det værste, siger Leif Warner, der taler på vegne af de 15 husstande, der endnu er tilbage på Bandholm Vænge ud af de i alt 54 rækkehuse.

Baggrunden for nedrivningen er, at boligerne over en årrække ikke har kunnet lejes ud. Samtidig viser en prognose for kommunens befolkningstilvækst og boligpolitik, at der ikke er udsigt til, at den udvikling vil vende.

Ifølge borgmester og formand for økonomiudvalget, Holger Schou Rasmussen (S), var der ingen anden udvej for boligerne på Bandholm Vænge, set i forhold til udviklingen.

- Der er for mange boliger på Lolland, og de almene boliger er i konkurrence med de private boliger, som også er billige. Når der ikke er belægning på boligerne, og det ikke kan løbe rundt, så er der ikke så meget andet at gøre, siger Holger Schou Rasmussen til TV ØST.

Hvis husene skulle blive stående, ville det på sigt betyde huslejestigninger for beboerne i de øvrige lejligheder. Ifølge beboerforeningsformanden stigninger på 100 procent. 

- Det er der ingen af os, der har råd til. Det er dyrt nok i forvejen at bo her, siger Leif Warner. 

Svært at finde tilsvarende

Leif Warner er ked af, at han skal vinke farvel til området, som han holder meget af.

- Det bliver svært at finde et tilsvarende sted med skov og strand i nærheden. Det er umuligt at finde. Og de nye Margrethehuse er der jo lang venteliste til, siger Leif Warner.

quote Jeg troede, jeg skulle bæres ud. Sådan ved jeg, mange andre også har det

Leif Warner, beboerforeningsformand, Bandholm Vænge

Han har indtil nu ikke selv søgt bolig andre steder, men har hjulpet andre på vej. Beboerne kan da også ifølge økonomiudvalgets godkendte forslag få lån til indskud til ny bolig, selvom et evt. tidligere lån ikke er betalt. 

Men for Leif Warner bliver det en trist afsked med hjemmet i Bandholm.

- Jeg troede, jeg skulle bæres ud. Sådan ved jeg, mange andre også har det, siger han.

Mange muligheder for grunden

Ifølge Holger Schou Rasmussen er det forventet, at nedrivningen af boligerne begynder inden for det næste års tid.

Det er Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB) der ejer grunden og boligerne. Hvad grunden skal bruges til efterfølgende, er endnu uvist.

Ifølge Holger Schou Rasmussen er der flere muligheder for området.

- Man kan plante skov eller lave grønt areal. Man kunne også udstykke det til parcelhusgrunde, hvis nogen ønsker at bygge der. Men det er DAB, der ejer grunden, og det er fuldstændig gætteri fra min side, siger Holger Schou Rasmussen.