450 betjente tjekker få flygtninge

Sidste uge blev kun to mennesker nægtet indrejse i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var masser af mennesker at kontrollere i sidste uge ved den dansk-tyske grænse. Nærmere bestemt stoppede politiet mellem 6.000 og 8.000 rejsende om dagen.

Til gengæld var antallet af afviste flygtninge og migranter blandt dem til at overskue: To af dagene blev blot to mennesker nægtet indrejse i Danmark.

Det skriver Politiken mandag.

Laveste antal ansøgere i fem år

Antallet af asylsøgere er styrtdykket i Nordeuropa i år. I august søgte 284 asyl herhjemme, hvilket er det laveste tal i fem år.

Ifølge en opgørelse, som Rigspolitiet har sendt til Politiken, er der fra 7. september 2015 til 31. august 2016 brugt 638.779 timer på grænseindsatsen. Det svarer til 450 betjente på fuld tid - eller fem procent af politiets samlede ressourcer i perioden.

Alle landets politikredse på nær København sender betjente til grænsen, og opgaven kan ikke undgå at gå ud over politiets øvrige arbejde, siger politidirektør Jens-Christian Bülow fra Nordsjællands Politi. Hans kreds har syv politifolk parkeret fast i Rødby og Gedser.

- Man kan ikke være to steder på samme tid. Derfor er der nogle opgaver, vi er nødt til at skrue ned for eller lade ligge. Det gælder indsatsen på færdselsområdet, og vi har også måttet skrue ned for vores målrettede indsats i nattelivet, siger Jens-Christian Bülow til Politiken.

Minister: Det er prisen værd

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) henviser til, at hjemmeværnet aflaster politiet ved grænsen. Hun er klar over, at politiet bruger store ressourcer på opgaven, men det er prisen værd, siger hun:

- Udviklingen kan lynhurtigt ændre sig, selv om asyltallene er lave. Grænsekontrollen har haft en stor præventiv effekt og medvirket til at genoprette den offentlige orden. Derfor skal den fortsætte, siger hun til Politiken.