¨

40 utilfredse borgmestre i fælles brev: De rige skal betale endnu mere

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune, og John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune, har alle underskrevet brevet. Foto: TV ØST

Der vil være alt for stor forskel på velfærden fra kommune til kommune, frygter borgmestre fra hele landet.

Regeringens forslag til en ny fordeling af penge mellem landets 98 kommuner er alt for skævt, mener 40 borgmestre fra hele landet.

De har derfor de seneste uger holdt møder på kryds og tværs og har nu sendt et fælles brev med otte anbefalinger til regeringen og de partier, der lige nu forhandler om et nyt udligningssystem.

Det skal ikke baseres på partipolitik

Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune

Det skriver DR.

Der vil nemlig være alt for stor forskel på velfærden fra kommune til kommune, hvis regeringens udspil bliver til virkelighed, lyder advarslen. Derfor efterlyser de endnu mere udligning fra rige til fattige kommuner.

- Vi er rigtig mange borgmestre. Vi er altså 40 borgmestre, der siger "Det her bør I kigge på". Og det tror jeg vægter - specielt fordi det er borgmestre spredt på de to store partier, siger Ib Lauritzen (V), der er borgmester i Ikast-Brande Kommune.

Udover 18 borgmestre fra hver af de to store borgmesterpartier, Socialdemokratiet og Venstre, har borgmestre fra Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Alternativet og lokallisten i Guldborgsund Kommune også underskrevet brevet.

Må ikke tage udgangspunkt i ideologi

Det er samtidig meget forskellige typer kommuner, der står bag de otte anbefalinger, betoner socialdemokraten Arne Boelt, der er borgmester i Hjørring Kommune.

- Vi er rigtig, rigtig mange kommuner, der synes, at det her er en tand for skævt. Det skal ikke baseres på partipolitik. Det skal baseres på at give en nogenlunde ens service og en nogenlunde ens skat i hele Danmark. Det er meningen, at vi alle sammen skal kunne være her, siger han.

I brevet til regeringen og forhandlingspartierne skriver de 40 borgmester med store bogstaver, at reformen "IKKE må tage udgangspunkt i ideologiske/politiske hensyn eller ønsker om at 'beskytte' eller 'straffe' konkrete kommuner eller kommunetyper":

- En ny udligningsreform skal tage afsæt i kommunernes økonomiske udgangspunkt - først og fremmest beskatningsgrundlag og udgiftsbehov, herunder kommunernes udgifter til velfærdsydelser, lyder det.

De 40 borgmestres otte forslag:

 • Udlændingeudligningen skal halveres, sådan som et ekspertudvalg har anbefalet. Det vil sige, at der skal skæres 2,6 mia. kr. fra kommuner med mange udlændinge i stedet for de 0,9 mia. kr., som regeringen foreslår.
   
 • Udsatte kommuner i hovedstadsområdet skal ikke stilles anderledes end kommuner i resten af landet. Derfor skal et særligt hovedstadstilskud fjernes.
   
 • Kriteriet for borgere med lav indkomst skal ændres, så det også omfatter borgere på førtidspension. Ikke kun kontanthjælpsmodtagere.
   
 • Regeringen vil indføre et kriterie, som måler levetiden i forhold til de kommuner, hvor folk lever længst. Det skal ændres, så der tages udgangspunkt i levetiden i den enkelte kommune.
   
 • Indtægter fra selskabsskat skal udlignes hårdere. Ikke mildere, som regeringen vil. Og så skal det være forbud at opkræve skat - den såkaldte dækningsafgift - fra statslige virksomheder.
   
 • Kriteriet for nomadebørn - børn der har flyttet kommune mindst tre gange - skal ændres, så der tages højde for, at mange kommuner blev lagt sammen med kommunalreformen i 2007.
   
 • Det skal undersøges, om det giver mening, at mange almene boliger udløser penge i udligningssystemet.
   
 • Alle bagvedliggende beregninger skal offentliggøres, så kommuner selv kan efterregne konsekvenser af regeringens udspil.
Se mere

De 40 borgmestre, der primært kommer fra landkommuner, roser regeringen for at nedlægge den udskældte hovedstadsudligning, der flytter penge rundt blandt kommunerne i hovedstadsområdet.

Til gengæld stejler borgmestrene over, at regeringen vil erstatte hovedstadsudligningen med et nyt særligt "hovedstadstilskud" på cirka 400 millioner kroner.

- Ingen kommuner skal have bedre forhold end andre udelukkende begrundet i geografisk placering, skriver borgmestrene i brevet.

Fra TV2 ØSTs sendeområde har borgmestrene fra Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommuner underskrevet brevet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App