28 russiske søfolk udvist fra Danmark efter ulovligt arbejde på Femern-tunnelen

De 28 russiske søfolk, der blev anholdt i området ved Rødbyhavn sigtet for ulovligt arbejde, er nu alle blevet udvist.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Udlændingestyrelsen oplyser nu, at de 28 russiske søfolk, der blev anholdt af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i Rødbyhavn for to dage siden, alle bliver udvist.

- Der er truffet afgørelse om administrativ udvisning for ulovligt arbejde og meddelt et 2-årigt indrejseforbud gældende for hele Schengenområdet i alle tilfælde, skriver Udlændingestyrelsen i en mail til TV2 ØST.

quote Vi har deres papirer, og dem får de udleveret, når de udrejser fra Danmark

Peter Compen, linjechef, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

De 28 russiske søfolk blev anholdt i området ved Rødbyhavn sigtet for ulovligt arbejde den 9. marts. På baggrund af politiets rapporter fra efterforskningen og afhøringerne af de 28 søfolk har Udlændingestyrelsen nu truffet en afgørelse.

Ifølge politiet var mandskabet på de to slæbebåde ved at bygge ny arbejdshavn til anlæggelsen af den faste forbindelse over Femern Bælt mellem Danmark og Tyskland. Arbejdet foregik uden arbejdstilladelse.

Opholder sig lige nu i Rødbyhavn

Ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har sagen været efterforsket gennem lang tid. Efterforskningen er sket i tæt samarbejde med Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi bekræfter linjechef Peter Compen, at de 28 søfolk nu er anbragt på de to skibe, der lige nu ligger for anker i Rødbyhavn. Her opholder de sig med henblik på udrejse.

- Det foregår på den måde, at de er tilbageholdt jævnfør udlændingelovens paragraf 34. Det betyder helt konkret, at vi har deres papirer, og dem får de udleveret, når de udrejser fra Danmark, siger Peter Compen.

- Men det er Hjemrejsestyrelsen, der står for udrejsen og har ansvaret for det, tilføjer han.

Vejr udsætter udvisning

Hjemrejsestyrelsen oplyser i en mail til TV2 ØST, at styrelsen har medarbejdere til stede i Rødbyhavn, hvor det forventes, at den sidste sagsbehandling gennemføres i løbet af dagen.

- Hjemrejsestyrelsen har aftalt med det ansvarlige rederi og den ansvarlige arbejdsgiver, at de russiske sømænd påses udsendt med deres skibe på territorialfarvandsgrænsen til Danmark, skriver Hjemrejsestyrelsen i en mail.

Læs også
Politi: 28 russere arbejdede uden tilladelse på Femern-byggeriet
Læs også
Politi: 28 russere arbejdede uden tilladelse på Femern-byggeriet

- Vejret lægger desværre hindringer i vejen for udsendelse i dag, men for nuværende arbejder vi ud fra en plan om udsendelse i morgen kl. 15.00, står der videre.

Fåmælt bygherre og entreprenør

Femern A/S, der er bygherre på den 18 kilometer lange sænketunnel, oplyser til TV2 ØST, at man ikke har yderligere kommentarer i sagen.

Onsdag skrev pressechefen for det statsejede selskab, Morten Kramer Nielsen, i en mail til TV2 ØST:

- Der skal naturligvis være ordnede forhold på byggeriet af Femern-tunnelen hele vejen rundt. Det er meget vigtigt for os som bygherre på projektet. Vi har bedt den ansvarlige hovedentreprenør, FBC, om en grundig redegørelse om arbejdsforholdene til søs for deres underleverandør i lyset af den konkrete sag med politiets indgriben over de russiske skibe i Rødbyhavn. Vi arbejder på en redegørelse til transportministeren.

quote Vi har fået besked om, at politiet i Rødbyhavn er af den opfattelse, at besætningsmedlemmerne har brug for en dansk arbejdstilladelse

Arno Schikker, pressechef, Boskalis

Femern A/S henviser for yderligere kommentarer til FBC, Fehmarn Belt Contractors, der er det konsortium, som står for at bygge blandt andet anlægshavnen til tunnelen.

Hos FBC henvises der videre til Boskalis, der er den ene af de to hollandske selskaber bag konsortiet. Her bekræfter pressechef Arno Schikker, at de to russisk indregistrerede bugserbåde Conwenna og Trewenna blev beslaglagt af politiet tirsdag.

Omfanget kan være større

Han oplyser videre, at fartøjerne har fungeret som en del af FBC's flåde siden november 2020, hvor de har udført forskellige opgaver med opmudring og stenarbejder til opførelsen af Femern Bælt-tunnelen i Rødbyhavn.

- Vi har fået besked om, at politiet i Rødbyhavn er af den opfattelse, at besætningsmedlemmerne har brug for en dansk arbejdstilladelse. FBC er af den opfattelse, at FN's konvention om søfarendes arbejdsforhold (MLC) gælder for besætningen på de internationale skibe, der er aktive i Rødbyhavn til Femern Bælt-tunnelprojektet, skriver pressechefen og tilføjer:

- MLC sikrer en omfattende verdensomspændende beskyttelse af søfarendes rettigheder, og alle arresterede besætningsmedlemmer overholder MLC's regler og love.

Læs også
Ulovlig arbejdskraft på Femern-byggeriet - nu kræver minister redegørelse
Læs også
Ulovlig arbejdskraft på Femern-byggeriet - nu kræver minister redegørelse

Boskalis oplyser ikke, i hvilket omfang de 28 anholdte og udviste besætningsmedlemmer nu kan se frem mod at blive hjulpet af konsortiet, ligesom selskabet ikke oplyser, hvorvidt der findes flere fartøjer eller besætningsmedlemmer på tilsvarende vilkår.

3F sagde onsdag til TV2 ØST, at fagforeningen vurderer, at omfanget af illegal arbejdskraft tæller langt flere medarbejdere end de 28, som politiets anholdelser tirsdag afdækkede.


Nyhedsoverblik