25-årig skudt i maven - sigtet for at skyde pile efter politiet

Manden er blevet varetægtsfængslet i surrogat, indtil han kan møde op i retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 25-årig mand, der onsdag blev skudt i maven af politiet i Dannemare på det sydvestlige Lolland, er torsdag blevet varetægtsfængslet i surrogat, indtil han kan møde op ved retten.

Det har Retten ved Nykøbing Falster besluttet.

Manden er sigtet for at have slået en mand i brystet og true med at kaste sten efter ham. Den 25-årige har ifølge anklageren en professionel relation til manden. Det 25-årige skudoffer er også sigtet for at have afskudt flere pile efter to politiassistenter.

quote Der er lavet en masse afhøringer i området

Skipper Pelle Falsled, specialanklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Begge hændelser fandt sted på Jørgen C. Pedersensvej i Dannemare.

Skudepisoden, hvor den 25-årige mand blev skudt i maven, skete klokken 13.20, hvorefter han med helikopter blev fløjet til Rigshospitalets traumecenter i København til behandling. Torsdag oplyser politiets pressevagt, at mandens tilstand er stabil.

Forsvareren i sagen kan ikke oplyse, hvordan den sigtede forholder sig til sigtelsen på grund af hans situation.

Politiet skal afhøre flere vidner

Den 25-årige blev fremstillet i grundlovsforhør in absentia torsdag klokken 11.30. Det betød, at han ikke selv kunne være til stede under grundlovsforhøret. 

Ved grundlovsforhøret begærede Skipper Pelle Falsled, specialanklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, lukkede døre af hensyn til efterforskningen.

- Jeg begærede lukkede døre, fordi der er lavet en masse afhøringer i området, hvor politiet alene har udfundet relevante vidner, som ikke er afhørt endnu – og det skal de vidner, inden de læser for meget om sagen, siger Skipper Pelle Falsled.

Den 25-årige mand er sigtet for at have afskudt flere pile efter to politiassistenter. Bliver han også sigtet for at overtræde våbenloven?

- Ja, nu er han ikke sigtet for det endnu, men den bue og pil er ikke helt godt ude på et offentligt sted, svarer Skipper Pelle Falsled.

Anklageren fastslog desuden, at hændelsen ikke har noget at gøre med bandekriminalitet.

Skipper Pelle Falsled er specialanklager.

Skudepisode chokerer beboere

Efter skudepisoden i Dannemare talte TV2 ØST med flere personer fra byen og området. En af dem var Pia Madsen, der bor i Rudbjerg. Hun så episoden, da hun besøgte nogle venner i Dannemare.

- Det er frygteligt, konstaterede hun.

Pia Madsen er chokeret over hændelsen i Dannemare, hvor en 25-årig mand blev skudt i maven af politiet.

Pia Madsen er chokeret over hændelsen.

- Det havde vi jo ikke troet skulle ske her. Det er kun noget, man tror, der sker i storbyerne. At det så lige skulle komme til vores lille provinsby, det havde vi jo ikke troet, sagde Pia Madsen.

Politiklagemyndighed undersøger sagen

Når personer afgår ved døden eller kommer alvorligt til skade som følge af politiets indgriben, er det Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der skal undersøge sagen.

Rigspolitiets seneste årsrapport om magtanvendelse viser ifølge Ritzau, at der i 2019 var fem sager, hvor politiet skød mod personer. I den forbindelse kom fem personer til skade, men ingen afgik ved døden.

Mellem 2014 og 2019 er der indberettet mellem to og fem sager om året, hvor politiet har skudt mod personer. I 2014, 2015 og 2016 havde samlet set fem sager en dødelig udgang.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed oplyser torsdag til TV2 ØST, at klagemyndighed ikke har nogen kommentar til sagen.