17-årig dømt for millionsvindel - købte hjertestarter og skudsikker vest

En 17-årig dreng fra Vestlolland har svindlet fem nordsjællandske kommuner for en million kroner. Nu er han blevet idømt en ungdomssanktion.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En skudsikker vest, el-tandbørster og en hjertestarter.

Det er nogle af de mange ting, som en 17-årig dreng fra Vestlolland er fundet skyldig i at have købt på fem nordsjællandske kommuners regning.

Retten i Nykøbing Falster afsagde onsdag dom i sagen om drengen, som er blevet idømt en såkaldt ungdomssanktion. Det oplyser Anklagemyndigheden i Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi.

Den 22. juni blev den 17-årige dreng fundet skyldig i databedrageri for cirka en million kroner, og siden da har han ventet indtil i går på at modtage sin dom, da han først skulle mentalundersøges.

quote Politiet havde ret godt fat i, at det næsten ikke kunne være andre end ham

Mariam Khalil, senioranklager ved Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi

- Dommeren har lagt vægt på, at alle databedragerierne er foregået på IP-adresser, hvor han har opholdt sig enten på sin hjemmeadresse eller på den skole, hvor han var. Derudover kan telefonnummer, mails og lignende knyttes til ham. Politiet havde ret godt fat i, at det næsten ikke kunne være andre end ham. Det var også det, som retten mente, siger senioranklager Mariam Khalil til TV ØST.

En ungdomssanktion betyder, at han skal i kontrolleret socialpædagogisk behandling på en institution.

- Kommunen har tilsyn med ham de næste to år og kan i hvert fald i 12 måneder bestemme, hvor han skal bo på en godkendt institution. Der er han i forvejen placeret, så det er det bedst mulige forløb for at holde ham ude af kriminalitet, siger Mariam Khalil.

Hjertestarter endte på skoles adresse

Databedrageriet foregik ved, at drengen foretog 149 køb fra 35 forskellige onlinebutikker. Det gik ud over de fem nordsjællandske kommuner Allerød, Furesø, Hillerød, Hørsholm og Rudersdal, som fik misbrugt deres EAN-nummer. Databedrageriet begyndte i juli 2017 og fortsatte frem til april 2018.

I april skrev Fyens Stiftstidende, at nogle af de bestilte varer var adresseret til en kommunal skole, som han forsøgte at modtage i en pakkeboks. Erhvervspakker kan dog ikke leveres i disse bokse, så skolen fattede straks mistanke, da PostNord forsøgte at levere en hjertestarter på skolens adresse.

- Det har været den samme pakkeaflevering oppe i Nordsjælland, og når han har været nede på efterskolen, har det været nede på Sydsjælland. Det har været lidt forskelligt, hvor han har anmodet om at få leveret pakkerne. Nogle gange har det faktisk været på hans hjemmeadresse, andre gange på efterskolen og nogle gange på en postboksadresse oppe i Nordsjælland, siger Mariam Khalil.

Det købte den 17-årige blandt andet

  • Brandhæmmende kedeldragt
  • Hoverboards
  • Hængelåse
  • Lamper
  • Oral B-tandbørster
  • Skudsikker vest
  • Skægtrimmere
  • Sækkestole
  • Telefoner
  • Hjertestarter

Kilde: Mariam Khalil, senioranklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Det førte til, at politiet afhørte ham i både januar og marts måned, men da databedrageriet fortsatte, blev han i april fremstillet i et grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger. Han blev samtidig sigtet for 35 forhold. Han blev den 22. juni fundet skyldig i dem alle.

Indkøbslyst kan være opstået fra computerspil

Mariam Khalil forklarer, at den 17-årige dreng holdt fast i samme forklaring under afhøringer, grundlovsforhør og på retsmødet om, at han ikke mindes at have bedraget de fem kommuner for en million kroner.

- Han afgav den forklaring, som han hele tiden har sagt: at han ikke kan huske, at han har gjort det. Han er ikke normalt begavet, så han kunne ikke huske, at han har gjort det, men han kunne godt se, at det nok ikke kunne være andre end ham med de ting, som politiet havde fremlagt for ham, siger hun.

Drengens utraditionelle indkøbsliste vakte opsigt tilbage i april, da den ifølge Mariam Khalil bestod af alt muligt mærkeligt. Til retsmødet blev der luftet en mulig årsag til, at han har købt alt fra en skudsikker vest og hoverboards til tandbørster og skægtrimmere på kommunernes regning.

quote Vi ser ind imellem, at offentlige institutioner og myndigheder bruges i svindelkøb med de offentlige EAN-numre

Henrik Theil, kommunikationschef i Foreningen for Dansk Internet Handel

- Det kom frem i retsmødet, at det muligvis skyldes, at han spiller videospil, blandt andet GTA. Skudsikre veste, brandhæmmende kedeldragter og lidt af hvert var også en del af det. Det kom frem i retsmødet, at han måske troede, at det var derfor, at han fik inspiration, fordi man også kan købe genstande i GTA, siger hun.

GTA, Grand Theft Auto, er en populær spilserie til computer og spillekonsol. I spiller, der har eksisteret siden 1997, styrer man en kriminel person og gennemfører opgaver i en fiktiv verden, hvor vold og ødelæggelse er centrale elementer. Spillet er før blevet beskyldt for at have en negativ indflydelse på børn og unge.

- De snakkede om, at det i hvert fald måske kan være det, der har trigget hans indkøbslyst, men vi ved det faktisk ikke, for han kan som sagt ikke huske, hvorfor han har gjort det – eller at han overhovedet har gjort det, tilføjer Mariam Khalil.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at kommuner oplever danskere, som shopper på internettet via kommunernes EAN-numre. Foreningen for Dansk Internet Handel, som arbejder for at styrke vilkårene for internethandel, har oplevet problemet flere gange.

 - Vi ser ind imellem, at offentlige institutioner og myndigheder bruges i svindelkøb med de offentlige EAN-numre. Når det offentlige afviser fakturaen, er det butikken, der står med tabet, så vi anbefaler et ekstra tjek af faktureringsordrer. Det kan være en opringning via det officielle telefonnummer, der kan bekræfte, om det er fup, eller om der faktisk findes en ansat, som har bestilt varen, siger Henrik Theil, kommunikationschef i FDIH.

En lignende sag skete tidligere på året, hvor en 24-årig mand fra Nakskov købte varer online for 275.000 kroner og fik leveret varer for 48.000 kroner. De fleste af de i alt 29 ordrer skete gennem EAN-numre, som tilhører Lolland Kommune.


Nyhedsoverblik