150 millioner kroner skal løfte gammel købstad

Der var i går reception på havnen i Nakskov. Her indviede Lolland Kommunes borgmester officielt det store byudviklingsprojekt Nakskov 2030.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nakskov 2030.

Det er den futuristiske titel på det byudviklingsprojekt, der over de næste 10 år skal give den vestlollandske by et løft.

I går var der reception, hvor Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), satte gang i det langvarige projekt.

- Det er jo spændende, hvad der kommer ud af den anden ende på den her maskine, vi har sat op. Vi har selvfølgelig nogle drømme og forhåbninger, men vi skulle gerne se, om vi kan løfte Nakskov ind i nogle nye årtier, siger borgmesteren.

Der er afsat 150 millioner kroner til projektet. De penge kommer ligeligt fordelt fra Lolland Kommune, Realdania og A.P. Møller Fonden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der var mødt en del tilhørere op for at høre om byudviklingsprojektet på havnen i Nakskov.
Der var mødt en del tilhørere op for at høre om byudviklingsprojektet på havnen i Nakskov. Foto: Lars Dalsig - Nakskov Foto

Den spæde start

Selvom der i går var reception for begyndelsen af projektet, så er det faktisk allerede så småt gået i gang. Den 1. august startede de første medarbejdere i Nakskov 2030-projektet.

Indsatsområder

Bymidten

  • Byens hotel
  • Byhuse til ferielejligheder
  • En levende bymidte - Axeltorv
  • Nakskov Bymidtefond - for bevaring og udvikling

 

Havnen

  • Marinaen
  • Rekreativt byrum på Honnørkaj
  • Belysning af industrikulturen
  • Renovering af Havnebygningen

Hestehovedet og fjorden

 

  • Rekreative faciliteter på Hestehoved
  • Rekreative faciliteter i fjorden
  • Forbindelse mellem by, havn og Hestehoved

Man skal dog ikke regne med at se ændringer i bybilledet lige med det samme. Det første halve til hele år af projektet går ifølge Holger Schou Rasmussen (S) med at lave tegninger og komme med input til de forskellige dele af projektet.

- Man skal jo ikke bare skynde sig ud og bruge pengene. Nu skal man finde de helt rigtige ting at bruge pengene på, siger borgmesteren.

ee55d674-bb50-4915-a7ed-7ec7cd36a5c2.jpg
Læs også
Nakskov modtager 150 millioner kroner - nu skal byen være moderne købstad
ee55d674-bb50-4915-a7ed-7ec7cd36a5c2.jpg
Læs også
Nakskov modtager 150 millioner kroner - nu skal byen være moderne købstad

Millionprojektet blev præsenteret i april. Siden da har nakskovitterne haft nogle måneder til at fordøje tanken om en fornyelse af den gamle købstad. Ifølge borgmesteren er der blevet taget godt imod projektet af borgerne, som også skal være med i udviklingen.

- De skal byde ind med muligheder, idéer, tanker, visioner og måske også kapital, hvis man har lidt i sparegrisen eller ejer nogle bygninger og kan sætte facader i stand. Sådan så byen får et nyt look og bliver interessant for turister at komme og besøge, forklarer Holger Schou Rasmussen (S).

Artiklen fortsætter under billedet.

Planen peger på tre områder, der skal være i fokus for udviklingen i Nakskov: Bymidten, Havnen og Hestehoved og fjord.
Planen peger på tre områder, der skal være i fokus for udviklingen i Nakskov: Bymidten, Havnen og Hestehoved og fjord. Foto: Lolland Kommune / Grafik: Nick Abildgaard

Det er Tim Jeppesen, der er programdirektør på projektet Nakskov 2030. Han har en fortid som kommunaldirektør i både Kerteminde Kommune og Fredericia Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er Tim Jeppesen, der er programdirektør på projektet Nakskov 2030. Han har en fortid som kommunaldirektør i både Kerteminde Kommune og Fredericia Kommune.
Det er Tim Jeppesen, der er programdirektør på projektet Nakskov 2030. Han har en fortid som kommunaldirektør i både Kerteminde Kommune og Fredericia Kommune. Foto: Lars Dalsig - Nakskov Foto

Kun to nye svømmehaller

Selvom projektet er langvarigt, og at 150 millioner kroner lyder af mange penge, så forsøger Holger Schou Rasmussen (S) også at lægge en dæmper på forventningerne.

- 150 millioner kroner rækker selvfølgelig langt, men det svarer jo til at bygge to nye svømmehaller. Det er et spørgsmål om at finde de rigtige nedslagspunker, som gør, at det kan give en tro på fremtiden, en tro på bosætninger, og at erhvervslivet også tænker, at det er her de skal være, siger han med hentydning til den svømmehal i Nakskov, der blev indiviet i 2014 og kostede i omegnen af 70 millioner kroner.

Ikke desto mindre håber borgmesteren på, at Nakskov om 10 år er et helt andet sted end i dag.

- Jeg håber helt klart, at bymidten, hele middelalderbyen, havnefronten og det rekreative område omkring Hestehovedet har fået så gevaldigt et løft, så Nakskov i 2030 har et andet udtryk end det udtryk, vi har kendt de sidste 10-20 år, lyder det.

På Lolland Kommunes hjemmeside kan man læse nærmere om projektet og de mere specifikke tiltag, der bliver kigget på.


Nyhedsoverblik