150 borgere mødte op til borgermøde - frygter store sommerhuse i Kramnitze

Ønsket om at bygge fire, store sommerhuse i Kramnitze har skabt røre i lokalområdet. Torsdag var borgerne inviteret til borgermøde i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lolland Kommune er brændt varm på idéen om at bygge fire, store sommerhuse i et sommerhusområde i Kramnitze på det sydlige Lolland.

Projektet er indtil videre stadig i idéfasen, og derfor har Lolland Kommune indkaldt til et borgermøde, der blev afholdt torsdag aften i Kramnitze Kulturhus.

quote Vi ser nogle kæmpe muligheder for at udnytte de smukke områder og de dejlige strande, vi har

Thomas Knudsen, kommunaldirektør, Lolland Kommune

Her mødte cirka 150 borgere op for at blive klogere på kommunens plan med området, og efter en håndsoprækning stod det klart, at stort set samtlige af de fremmødte er imod sommerhusene.

- Jeg er primært imod, fordi jeg er bange for, at der bliver fandens til ballade for at sige det mildt. Vi hører jo og ser i medierne de ting, der foregår på Vestkysten i de her store sommerhuse, og det, synes jeg ikke, er positivt, siger Michael Kjæp Jensen.

Omkring 150 borgere mødte torsdag op i Kramnitze Kulturhus for at høre mere om de fire store sommerhuse.
Omkring 150 borgere mødte torsdag op i Kramnitze Kulturhus for at høre mere om de fire store sommerhuse. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Michal Kjæp Jensen har selv et sommerhus i området, der har været på familiens hænder de sidste 60 år.

- Det er vores familiesamlingspunkt, og vi nyder at komme der. Jeg bruger det også som rekreativt område og vil gerne have roen, som det tilbyder mig, forklarer han.

Det er byggefirmaet Skanlux, der har henvendt sig til kommunen med et ønske om at få lov til at udstykke fire, store sommerhusgrunde i Fyrrelunden i Kramnitze tæt på diget og Femern Bælt.

Skanlux har tidligere bygget fire, mindre sommerhuse i samme område - som ses her - men nu vil firmaet gerne bygge fire sommerhuse på 285 kvadratmeter hver.
Skanlux har tidligere bygget fire, mindre sommerhuse i samme område - som ses her - men nu vil firmaet gerne bygge fire sommerhuse på 285 kvadratmeter hver. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Lolland Kommune er tilhængere af idéen om de fire, store sommerhuse, fordi man har en større vision om at udvikle turismen på hele Lollands sydkyst.

- Vi ser nogle kæmpe muligheder for at udnytte de smukke områder og de dejlige strande, vi har – og i de sidste år har vi kunnet se, at der er mange andre, som også har opdaget det. Så vi har faktisk haft alt udlejet hen over sommerhalvåret de sidste år. Så det her er en brik i vores samlede udviklingsplan for området, siger Thomas Knudsen, kommunaldirektør i Lolland Kommune.

Kommunaldirektør Thomas Knudsen ser store muligheder i de fire store sommerhuse.
Kommunaldirektør Thomas Knudsen ser store muligheder i de fire store sommerhuse. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Kommunen ønsker at give tilladelse til, at de fire nye sommerhuse må være op til 285 kvadratmeter store og op til 8,5 meter høje. I den nuværende lokalplan må der maximalt bygges 5 meter i højden, og derfor kræver forslaget en ændring i lokalplanen.

Læs også
Grønt lys til planer om store sommerhuse på Lollands sydkyst
Læs også
Grønt lys til planer om store sommerhuse på Lollands sydkyst

Ifølge Skanlux vil de fire sommerhuse ikke blive mere end 240-260 kvadratmeter store, og de er tiltænkt familier, der ønsker at samle bedsteforældre, børn og børnebørn. Denne oplysning virkede dog ikke formildende på borgerne, der var mødt op til torsdagens borgermøde.

- Jeg synes, det er utopi, det Skanlux fremlægger. De lægger en meget, meget fin handlingsplan frem, men når husene først er bygget, så har Skanlux ikke længere noget med husene at gøre, siger Michael Kjæp Jensen.

Det kommer ikke bag på kommunaldirektøren i Lolland Kommune, at borgerne i området er modstandere af ideen.

- Det, synes jeg, er helt naturligt, for det her kommer til at foregå i deres baghave. Så de er selvfølgelig ikke på det strategiske perspektiv, men fokuserer på hvad det kan give af ulemper i deres dagligdag, siger Thomas Knudsen.

Læs også
Store sommerhuse kan være på vej til Kramnitze: - Det er helt hen i vejret
Læs også
Store sommerhuse kan være på vej til Kramnitze: - Det er helt hen i vejret

Der kan sendes idéer og forslag i sagen til Lolland Kommune frem til den 6. december, hvor der er høringsfrist.

Efter høringsperioden vil der blive udarbejdet forslag til kommuneplantillæg og lokalplan, der så igen vil blive udsendt i otte ugers offentlig høring. Først derefter kan forslagene endeligt vedtages, hvis det er det, kommunen ønsker. 


Nyhedsoverblik