Analyse: Landskendt DF’er kan blive kongemager på Stevns

Det bliver interessant at se, hvilken betydning det får for DF, at Martin Henriksen nu står i front for partiet på Stevns.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: Lad os kalde det miraklet i Store Heddinge.

At der mandag den 4. december 2017 var et flertal ved det konstituerende møde i kommunalbestyrelsen, der pegede på Anette Mortensen (V) som den nye borgmester i Stevns Kommune.

quote Kaos er nærmest en underdrivelse

Venstre havde ellers gjort det mere end svært for sig selv op til valget. Partiet havde vraget deres egen borgmester Mogens Haugaard Nielsen som spidskandidat. Det fik borgmesteren til at forlade partiet og stifte sin egen liste. Kaos er nærmest en underdrivelse.

Herefter fik Venstre en øretæve ved valget og gik knap 18 procent tilbage. Så skulle man tro, at historien om Anette Mortensens ambitioner om at blive borgmester sluttede dér.

Men det gjorde den ikke.

Læs også
Det kan afgøre valget i Stevns Kommune
Læs også
Det kan afgøre valget i Stevns Kommune

Selvom hun blev lammetævet ved stemmeurnerne, lykkedes det alligevel Anette Mortensen at samle et flertal bag sig bestående af Venstre, Nyt Stevns, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti. Lige nok til det nødvendige flertal på 10 uf af i alt 19 mandater i kommunalbestyrelsen.

Aftalen holdt dog ikke længe. Nyt Stevns blev smidt ud.

Venstre lavede overraskende aftale

I stedet lykkede det noget overraskende Anette Mortensen at lave en aftale med Socialdemokratiet. Dansk Folkeparti røg til gengæld ud af konstitueringen.

Nu havde hun og Venstre et flertal bestående af Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet bag sig. Rigeligt. Men historien er slet ikke slut endnu.

Sådan har det politiske navnestof ændret sig siden 2017

I forhold til den forrige valgperiode med tumult i Venstre har de seneste fire år være ganske stilfærdige. Det er kun Enhedslisten, der har haft svært ved at holde sin lille byrådsgruppe samlet. Jan Jespersen (EL) er smuttet efter ballade i forbindelse med opstillingen til kommunalvalget.

Dansk Folkepartis tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen er rykket til Stevns, og han er blevet partiets spidskandidat. Både Varly Jensen og hans datter Janne Halvor Jensen, der hidtil har repræsenteret Dansk Folkeparti i kommunalbestyrelsen, har valgt at stoppe i byrådet efter valget.

Henning Urban Dam afløser Steen S. Hansen som socialdemokraternes spidskandidat. Steen S. Hansen stiller fortsat op til kommunalvalget.

For ved det konstituerende møde i kommunalbestyrelsen i Store Heddinge den 4. december forsøgte Dansk Folkeparti i sidste øjeblik et kup. Partiet foreslog, at Steen S. Hansen (S) skulle være borgmester. Enhedslisten og Nyt Stevns var enige.

Hvis Socialdemokratiet havde sagt ja, ville der have været flertal. Men socialdemokraterne og Steen S. Hansen afviste med den begrundelse, at partiet havde skrevet under på en aftale med Anette Mortensen.

- Vi holder aftaler, fastslog Steen S. Hansen.

Flot. Men det var ikke alle i hans bagland, der var imponerede over hans forhandlingsevner.

Den forvirrende og dramatiske omgang politisk krejleri viser om ikke andet, at den stilfærdige Anette Mortensen er noget af en overlever. Man skal ikke undervurdere hende.

Drysser penge ud til de ældre

På den anden side har aftalerne, beskyldninger om brudte aftaler og hele forløbet internt i Venstre op til valget sat sine spor i arbejdet i kommunalbestyrelsen. Det har ikke været kønt.

Det har i høj grad været den store flertalsgruppe bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre mod Dansk Folkeparti, Nyt Stevn og Enhedslisten.

quote Vi ligger blandt de kommuner med det laveste serviceniveau i landet

Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune

Især Dansk Folkeparti og Nyt Stevns er gået efter borgmesteren i mange forskellige sager, men Enhedslisten har også være med i koret i nogle sager.

Men nu er der opbrud i fronterne.

Venstre har fundet sammen i valgforbund med Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nyt Stevns og Liberal Alliance i en fælles blå front over for Socialdemokratiet, der har fundet sammen med SF og Radikale Venstre.

Læs også
Opgradering af Østbanen ramt af stor forsinkelse
Læs også
Opgradering af Østbanen ramt af stor forsinkelse

Det er bare tekniske valgforbund, men de fortæller alligevel, hvilken vej vinden blæser.

Socialdemokraternes nye spidskandidat Henning Urban Dam har også givet Anette Mortensen skylden for en række af de genvordigheder, der bliver talepunkter i valgkampen. Det drejer sig om den haltende Østbane, den længe ventede og omstridte omfartsvej til Sydmotorvejen og kommunens skuffende resultat, da udligningsreformen blev forhandlet på plads.

Hvem er i valgforbund med hinanden?

  • Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.
  • Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Nyt Stevns og Nye Borgerlige.

Det er måske udtryk for, at de to partier har samarbejdet ganske godt om det meste de seneste små fire år, at han peger på tre emner, som kommune faktisk kun har haft begrænset indflydelse på.

Men lad os lige tage et hurtigt kig på udligningsreformen. Kommunen havde håbet på at få godt 20 millioner kroner, men den måtte nøjes med 3,5 millioner kroner.

Læs også
Stevns vil gøre verdensarvsområde endnu mere attraktivt
Læs også
Stevns vil gøre verdensarvsområde endnu mere attraktivt

- Vi har i mere end et år kæmpet for Stevns på både politisk og administrativt niveau. Det har vi gjort for at vise uretfærdigheden i den tidligere udligningsordning, og for at vise, at vi har en økonomi, som ikke hænger sammen. Vi ligger blandt de kommuner med det laveste serviceniveau i landet, og selv det serviceniveau er vi nødt til at finansiere ved at tage penge op af kassen.

- Det kan vi ikke blive ved med, og derfor har vi nu en stor, politisk opgave foran os, når vi skal lægge de kommende års budget, lød den fra en skuffet Anette Mortensen den 5. maj sidste år.

Samme dag hasteindkaldte hun kommunalbestyrelsen for at drøfte kommunens trængte økonomi.

Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune.
Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Trods nye fronter står 15 medlemmer ud af kommunalbestyrelsens 19 alligevel bag budgetaftalen for næste år. Kun Dansk Folkeparti og Nyt Stevns er ikke med i aftalen. Og trods trængselstider er der blevet råd til små forbedringer.

Der bliver drysset penge ud til plejecentrene, Stevnshallen skal færdigbygges og biblioteket skal forandres til et børnekulturhus. Der skal også sættes et arbejde i gang for at effektivisere administrationen i kommunen. Stevns er ellers allerede en kommune, der har en ret billig administration.

DF's Martin Henriksen kan få en martkant rolle på Stevns - også selvom han oplever modvilje fra sit partis top.

Skatten blev hævet

Flertallet i kommunalbestyrelsen besluttede i forbindelse med budgetlægningen sidste år at hæve skatten med en procent.

Lige siden har den tidligere borgmester Mogens Haugaard Nielsen krævet, at personskatten sænkes igen. Han er i det hele taget stærkt kritisk over for den økonomiske politik, som flertalsgruppen står bag, og efterlyser orden i økonomien.

quote Martin Henriksen er uhyre flittig i den lokale debat

Økonomien eller manglen på økonomiske handlemuligheder bliver givet et tema i valgkampen.

Nyt Stevns med Mogens Haugaard Nielsen i spidsen fik et flot valg i 2017 med 12,4 procent, og det bliver interessant, om han kan holde på stemmerne fire år senere. Men det bliver svært.

Stemmeslugere ved kommunalvalget 2017

  • Anette Mortensen (V) 1.179.
  • Steen S. Hansen (S) 1.179.
  • Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns) 849. 

Det bliver også interessant at se, hvilken betydning det får for Dansk Folkeparti, at det tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen nu står i front for partiet på Stevns.

Martin Henriksen er uhyre flittig i den lokale debat. Med sin skarpe Christiansborg-retorik har han blandt andet forsøgt at skubbe gang i debatten om unge, narko og kriminalitet i området. Det virker dog ikke som om, han har ramt den lokale dagsorden. Men hvis han tiltrækker rigeligt med stemmer til kommunalvalget, kan han blive kongemager under konstitueringen.

Læs også
Valgbus kører kommunen tynd i jagten på særligt en type vælgere
Læs også
Valgbus kører kommunen tynd i jagten på særligt en type vælgere

Tilbage til Anette Mortensen og nogle punkter på hendes praleliste. Fredningssagen for Stevns Klint er stort set landet, der er ved at blive bygge udstillingscenter ved Boesdal Kalkbrud, det kritiserede byggeri på Ådals Mark tæt ved Tryggevælde Å i Strøby Egede blev stoppet, og så er der blevet sat penge af til at redde Østbanen, som hun har talt varmt for ligesom alle andre politikere på Stevns.

Helt godt ser det alligevel ikke ud for Østbanen, fordi hele projektet nu forsinkes på grund af miljøundersøgelser. Den sag kan borgmesteren ikke gøre meget ved – heller ikke bebrejdes. 


Nyhedsoverblik