Faktatjek: Hvor lavt må en valgplakat hænge?

I anledning af de kommende valg har politikerne sat valgplakater op langs vejene landet over. Men hvornår hænger en valgplakat forkert? Få svaret her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

16. november skal vi stemme, når der er valg til kommuner og regionsråd. Derfor har  TV2 ØST lavet en redaktion, der faktatjekker politikerne og finder svar på det, læsere og seere gerne vil være klogere på.

Flere brugere har på Facebook spurgt til reglerne om ophængning af valgplakater. De undrer sig blandt andet over, hvor lavt en valgplakat må hænge.

Birgit Korsgaard skriver blandt andet: 

- Undskyld jeg spørger, men er der ikke noget med, at de skal sidde oppe i to meters højde? Men her i byen er der nogen, som er nede i knæhøjde.

Artiklen fortsætter under billedet.

En seer har sendt os følgende billede for at få at vide, om plakaterne står forkert. Svaret er, at det afhænger af, hvor hurtigt man må køre på strækningen, og præcis hvor tæt plakaten står på vejkanten.
En seer har sendt os følgende billede for at få at vide, om plakaterne står forkert. Svaret er, at det afhænger af, hvor hurtigt man må køre på strækningen, og præcis hvor tæt plakaten står på vejkanten. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

Reglerne for ophængning af valgplakater er ens over hele landet, og der skal ikke søges om tilladelse til at hænge almindelige valgplakater op. Det fremgår af Indenrigs- og Boligministeriets hjemmeside. Men vil kandidater hænge større plakater, bannere, skærme med levende billeder og lignende op, skal der søges om tilladelse.

Valgplakater må hænges op fra klokken 12.00 den fjerde lørdag før valgdagen og skal være taget ned igen senest otte dage efter valgdagen. De midler, der er brugt til at hænge valgplakaterne op, som plastikstrips og snore, skal også fjernes senest otte dage efter valget.

Hvor må valgplakaterne ikke hænge?

Valgplakater må ikke hænges op på eller over motorveje, motortrafikveje og disse vejes rampeanlæg.

De må heller ikke stå i midterrabatter, rundkørsler og lignende på strækninger, hvor den tilladte hastighed er over 60 kilometer i timen, eller hvor den tilladte hastighed midlertidigt er nedsat til 60 kilometer i timen eller derunder.

TV2 ØST tjekker valget

Påstandene og løfterne ryger gennem luften under kommunal- og regionsrådsvalget. Derfor faktatjekker TV2 ØST sagerne og går kandidaterne i sømmene. Hvis du selv undrer dig over noget i forbindelse med valget eller mener, at vi skal undersøge en sag nærmere, så kan du sende dit tip direkte til os.

De må heller ikke hænge på færdselstavler, vejvisningstavler eller lignende vejudstyr, højspændingsmaster, transformerstationer eller kabelskabe.

Valgplakater, der for eksempel er stukket i jorden i en rabat, må ikke stå nærmere end en halv meter fra kørebanen eller 0,3 meter fra cykelstikant - målt fra den nærmeste kant af valgplakaten.

Valgplakater må ikke hænge lavere end 2,3 meter direkte over fortov eller cykelsti målt fra nederste kant af valgplakaten, eller højere end halvanden meter under laveste strømførende ledning - målt fra øverste kant af valgplakaten.

Læs også
Faktatjek: Hvor dårlige er valgplakater egentlig for miljøet?
Læs også
Faktatjek: Hvor dårlige er valgplakater egentlig for miljøet?


Valgplakater må heller ikke være monteret, så de kan medføre skader på eller ændringer af vejtræer eller master til vejbelysning, hegn og indretninger til forsyningsvirksomhed.

Og så skal valgplakater ophænges forsvarligt, så de ikke dækker for autoriseret afmærkning, herunder færdselstavler, vejvisningstavler eller lignende udstyr, eller forhindrer hensigtsmæssige oversigtsforhold eller udgør en fare for trafiksikkerheden.

Har du et spørgsmål om kommunal- eller regionsrådsvalget, kan du skrive til os i formularen på siden her


Nyhedsoverblik